Tovább csökkent az energiafogyasztás Magyarországon

Villamos energiából és földgázból is kevesebbet használtunk fel.

2023. 12. 29. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tört meg a tendencia, az idei esztendő első kilenc hónapjában tovább csökkent az energiafogyasztás. Ez látszik az ipari teljesítmény adatain is, miután a kibocsátásból 3,8 százalékkal részesedő energiaipari termelés a vizsgált időszakban huszonöt százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában mért számoktól. A Központi Statisztikai Hivatal rámutatott arra, hogy a primerenergia-felhasználás is takarékosabb volt (részben a megszokottnál enyhébb időjárás és az alacsonyabb feldolgozóipari igény hatására). Ez 8,4 százalékkal csökkent az előző évi mutatóval összevetve. A folyamat 2022 áprilisától tart.

Ha a részleteket nézzük, akkor azt látni, hogy a villamosenergia-fogyasztásunk 2022 júniusa és 2023 augusztusa között folyamatosan elmaradt az egy évvel korábbitól, 2023 szeptemberében viszont 1,5 százalékkal magasabb volt annál. Az első kilenc hónap energiaigénye a 2022 azonos időszakinál 5,4 százalékkal alacsonyabb, 33,9 ezer gigawattóra volt. A földgázfogyasztást is hasonló tendencia jellemezte, 2022 februárjától – 2023. május és augusztus kivételével – minden hónapban alatta maradt az egy évvel korábbinak. A 2023 első kilenc hónapjában elhasznált 5,8 milliárd köbméter tizenhat százalékkal volt kevesebb a 2022 azonos időszakinál.

Tovább  csökkent az idei első kilenc hónapban az energiafogyasztás
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A fogyasztás mérséklődéséről Lantos Csaba energiaügyi miniszter is beszélt nemrégiben az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. A tárcavezető kiemelte: a gázfogyasztásban az Európai Unó által elvárt tizenöt százaléknál nagyobb a magyarországi csökkenés, és az áram fogyasztása is visszaesett. A miniszter reálisnak nevezte, hogy Magyarország fenn tudja tartani a gazdasági növekedést, miközben a teljes energiafogyasztás csökken, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaeséséhez. Akkor hozzátette azt is, hogy jelentős átrendeződésre lehet számítani, a fosszilis energiahordozókról egyre inkább átáll az ország a zöld energiaforrásokra.

A miniszter szerint napenergia-forradalom zajlik Magyarországon, tavaly az összes új telepítés meghaladta az ezer megawattot, idén pedig biztosan átlépi az 1500 megawattot. 

Összességében pedig már elérte az 5500 megawattot a magyarországi napelemek beépített kapacitása, ebből 2200 megawattnyi háztartási és 3300 megawattnyi ipari méretű. Egyre több olyan nap van Magyarországon, amikor a napsütéses időszakokban az áramfogyasztás kilencven százalékát napenergia biztosítja, a paksi atomerőmű termelésével együtt pedig jelentős időszakokban lehet teljesen karbonmentesen biztosítani az ország áramszükségletét.

Öt év átlaga fölött

A 2022 tavaszára kialakult rekordalacsony szintről – a nyári és az őszi nagyobb volumenű betárolásnak köszönhetően – a fűtési szezon kezdetére sikerült a téli ellátást biztosító földgázkészletet felhalmozni, ahogy erről korábban már beszámoltunk. Az előző évinél melegebb ősz és tél, valamint a tárolókímélő ellátás eredményeként a 2023. november 15-ei adatok szerint az előző öt év átlaga felett állt a töltöttség. A hazai készletszint 6,4 milliárd köbméterre emelkedett, amely a 2022. évi lakossági fogyasztás mintegy 1,8-szerese.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.