Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot.

2023. 12. 06. 14:36
tojás, állattenyésztés, állattartás, tyúk, baromfi, baromfiudvar Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az első fél évben tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai, az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot – közölte az MBH Bank szerdán.

Az MBH AgrárTrend Index – a bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának negyedévente közzétett elemzése – szerint az élelmiszer-infláció őszre tíz százalék körülire mérséklődött, így abban bíznak, hogy a reálbérek újbóli erősödése mellett a bolti termékek iránti kereslet is javulni fog. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom ugyanis még elmarad a megszokottól.

A közlemény idézte Hollósi Dávidot, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatóját, aki szerint 2024 átmeneti év lesz az agráriumban. 

Egy év nem elég a kilábalásra, a részben az orosz–ukrán háború miatt sérült ellátási láncok 2025-re állhatnak helyre, addigra tovább erősödhetnek a reálbérek, és érdemben növekedhet a fogyasztás is

– fejtette ki.

Az elemzésben arra is kitértek, hogy a tavalyi nagy aszály után idén összességében kedvező volt az időjárás a szántóföldi ágazatok számára. Ezek helyzetét azonban nagyban befolyásolják az alacsony értékesítési árak és a korábbinál rosszabb jövedelmezőség.

Idén a kukorica lehet talán az egyetlen jól jövedelmező kultúra, annak ellenére is, hogy a 2022-es szárazság nyomán 2023-ban sokkal kisebb területen vetették. Emiatt az össztermés a historikus átlagtól jóval elmaradó 5,6 millió tonnára zsugorodott, a termésátlag azonban hektáronként nyolc tonna felett alakult, ami legutóbb 2019–2020-ban volt ilyen magas.

Hozzátették, hogy a búzatermésnek csak a húsz százaléka lett malmi minőségű, szemben a megszokott ötven-hatvan százalékkal. Ezáltal alacsonyabb az a mennyiség, amelyet a malomipar, a tésztagyártás fel tud használni.

Bár az élelmiszer-feldolgozók mind a hazai, mind az exportértékesítésben csökkenést tapasztalhatnak, az állattartók és -tenyésztők mégis nyertesei lehetnek a jövedelem-átrendeződésnek rövid és középtávon is.

Az állattartók és -tenyésztők helyzetéről az MBH Bank elemzői megjegyezték, hogy az elmúlt 10-15 évben nehezített pályán kellett hatékonyan működniük, ami a szereplők jelentős részének sikerült is. Megtanultak hatékonyan termelni, ezáltal kedvező viszonyok mellett nagyobb profit keletkezik náluk.

Az MBH Bank szakértői emellett rámutattak arra is, hogy bár recessziós környezetben csökken a húsok iránti kereslet, vannak termékek, amelyek olcsóbb fehérjealternatívát jelenthetnek, többek közt a tojás. Ezek értékesítésében növekedés látható. Ráadásul az idei tél a La Nina jelenséget váltó El Nino miatt az előrejelzések szerint enyhének ígérkezik, így a fűtési költségek is kedvezőbbek lehetnek, alacsonyabb energiaáron, mint tavaly – tették hozzá az elemzők.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.