Ha sürgős az adásvétel: gyorsabban hoz vevőt a megfelelő árazás

Az állami otthonteremtési támogatások hatására megerősödő kereslet minden bizonnyal a használt lakások piacát is megélénkíti a következő időszakban. Lapunk szakértőket kérdezett arról is, hogy milyen tényezők befolyásolják az ingatlanok árazásait.

2024. 01. 23. 5:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a múlt évben is élénkült a jó állapotú és jól árazott használt lakások iránti kereslet. Ez vélhetően az idén is folytatódik – válaszolták lapunk megkeresésére az OTP Ingatlanpont szakértői. Jelezték: pusztán az elérhető állami támogatások oldaláról vizsgálva a kérdést, valamelyest a használt lakások irányába billentheti a mérleg nyelvét az, hogy a csok plusznál nem igényelhető vissza az új lakások ötszázalékos áfája. A Duna House elemzési vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb számban ösztönözhetik az új lehetőségek a gyermeket vállaló párok a saját ingatlan vásárlására. 

Benedikt Károly szerint a támogatások hatására erősödő kereslet elsősorban a használt lakások piacán nyújt majd jelentősebb segítséget. Ezzel együtt a stabil kereslet kedvezően hathat az új ingatlanok építésére is. Az utóbbiak négyzetméterárainak emelkedése miatt ugyanakkor sokak még a támogatások igénybevételével is nehezen érhető el egy új ingatlan. A csok plusz hatásaként a főváros és a megyeszékhelyek jó minőségű lakásai, míg a falusi csoknak köszönhetően a jó közlekedéssel rendelkező, nagyvároshoz közeli települések korszerű családi házai lehetnek keresettebbek 2024-ben. Benedikt Károly szerint bizonyára lesznek olyanok is, akik az alacsonyabb vételár reményében inkább jó lokációval rendelkező, stabil szerkezetű, kedvező elrendezésű vagy könnyen alakítható és korszerűsíthető, felújításra szoruló házat választanak majd. A vevők körében érezhető volt tavaly az óvatossági motívum, ez vélhetően az idén is fennmarad. 

Az árak kapcsán a szakértő kitért arra is, miszerint tavaly a felújítandó, nagyobb energetikai korszerűsítésre szoruló ingatlanok tulajdonosai is egyre inkább kezdték elfogadni, hogy érdemes lejjebb adni az irreális elvárásokból. 

Az árképzésnél muszáj figyelembe venni a birtokukban lévő ingatlan valós energetikai állapotát. Az ilyen típusú ingatlanok árazása nagyban függ az adott település népszerűségétől, az aktuális kínálattól és a kereslet mértékétől is. A használt ingatlanok árazására jóval nagyobb mértékben hat ki a kereslet, míg az új építésűek négyzetméterárait a keresleten túl befolyásolják az építőanyagárak, a szakmunka díja és a szakemberek elérhetőségei is. Azokon a településeken nagyobb a különbség, ott nyílik jobban az árolló, ahol alacsonyabb árszinten mozognak a használt lakások. Egy olyan településen, ahol a használt ingatlanok ára viszonylag alacsony, az új építésűekért ott is elkérik a minimum négyszáz-ötszázezer forintot négyzetméterenként.

– A különböző településeken található használt és új ingatlanok árait befolyásolja az országon belüli lokáció, a könnyedén elérhető infrastruktúra, valamint a településen élő lakóközösség is. A népszerűbb települések példájából kiindulva – mint ahogy a falusi csokkal is érintett Tihany esetében is – pedig az is látható, hogy a használt és új építésű ingatlanok árai azonos irányba, de különböző mértékben mozognak – tette hozzá Benedikt Károly.

Korábban is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a gyermekes családok otthonteremtését 2024-ben minden eddiginél magasabb összegekkel támogatja a kormány. 

A csok plusz legfeljebb háromszázalékos kamatozású kölcsön, amelyet a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok igényelhetnek lakóingatlan vásárlására, építésére, vagy bővítésére. Egy gyermekessé váló családok esetén 15 millió forintos, két gyermekessé váló családok esetén harminc, három gyermekessé váló családoknak pedig akár ötvenmillió forintos csok plusz jár. A kölcsön az ország összes településén igényelhető, és annak igénybevételével vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Januártól duplájára emelkedett a falusi csok összege, a vissza nem térítendő támogatást az ötezer fő alatti, úgynevezett „preferált, azaz a falusi csokos kistelepüléseken” élő családok igényelhetik új vagy használt ház vásárlására, építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére. A támogatás összege vásárláskor vagy építéskor egy vállalt gyermek esetén egymillió forint, kettő gyermek esetén négymillió forint, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint. Korszerűsítésnél, bővítésnél a gyermekszámtól függően, a vásárlási-építési összeg fele jár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.