Zöldenergia tárolásához kapnak támogatást a vállalkozások

A családoknak szóló Napenergia plusz program mellett hétfőn megnyílik a gazdasági társaságokat megcélzó pályázat is.

2024. 01. 13. 11:46
IMG_880920200917 Békéscsaba

Napelemparkot, valamint energiatároló-rendszert építenek egy 18 milliárd forint értékű, összetett energetikai program keretében Békéscsabán, a városi sportcsarnok környékén. A beruházás – amely jelenleg is zajlik és a tervek szerint idén véget ér – alapkövét tették le ünnepélyes keretek között.

Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap
Illusztráció Fotó: Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások önálló programban kaphatnak támogatást zöldenergia-tároló telepítéséhez – tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményben szombaton.

– A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyformán élen járjon a zöldenergia tárolásában. A családoknak szóló Napenergia plusz program mellett ezért hétfőn megnyílik a gazdasági társaságokat megcélzó pályázat is. A 62 milliárd forintos keretösszegű felhívás vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket ipari energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására – közölték.

Az EM jogalkotási és pénzügyi eszközökkel tervezi növelni az energiatárolási piac méretét. A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be 2024. január 15. és február 5. között.

A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki. A program elsősorban a villamosenergia rendszerszintű szabályozásban résztvevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását.

A programban támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek. Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy húsz megawattos hazai kapacitás.

A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatok fejlesztéseit. Az üzemeltetők 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként csaknem tízforintos megtakarítást jelent. A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a jelenleg zajló második közzétételi eljárásban jelzik – közölte az EM.

Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit. A kormány a január közepén induló programokban összesen 137 milliárd forinttal segíti a magyar családok és vállalkozások zöldenergia hasznosítást fokozó beruházásait. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.