Brutális a különbség a londoni és a budapesti áramár között

Egy év alatt átlagosan 11 százalékkal estek az európai fővárosok bruttó lakossági áramtarifái, a gáztarifái pedig 16 százalékkal a márciusi állapot szerint. A rezsi e két tétele bő tíz éve mozdulatlan Budapesten, és az unióban is a legalacsonyabb.

2024. 04. 09. 10:21
Illusztráció Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban is Budapesten (lényegében Magyarországon) volt a legalacsonyabb a villamos energia és a földgáz bruttó lakossági végfelhasználói ára az Európai Unióban – mutatta ki a finnországi VaasaETT. Magyarország kedvező pozíciója a 2012-ben indult árcsökkentésnek, majd árbefagyasztásnak köszönhetően nem meglepő, a VaasaETT elemzésében inkább a többi országban kimutatott ármozgás figyelemre méltó. A mostani adatokat az áram esetében 11 százalékos és a gáz esetében 16 százalékos átlagos csökkenés teszi érdekessé, a bázis 2023 márciusa. A finn cég a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az  Energie-Control Austria megbízásából veti össze rendszeresen az európai fővárosok lakossági árait, euróban és vásárlóerő-paritáson – emlékeztetett a Világgazdaság.

 

Márciusban 9,63 eurócent volt a vizsgált budapesti áramár kilowattóránként. Ennél csak a nem uniós Kijevé volt alacsonyabb, 6,45 eurócent. A budapestinél az uniós átlag két és félszer volt nagyobb, de kétszer nagyobb volt a fővárosok kétharmadának áramára is. A legtöbbet, 39,20 eurócentet Londonban kellett fizetni a lakossági villamos energia egységért – ez a budapesti ár négyszerese! –, de nem a budapesti zsebre méretezték a londoni utáni legdrágább prágai, berlini és dublini tarifákat sem.

A számok azt is megmutatták, hogy Budapesten körülbelül harmadannyiba került a gáz a vizsgált hónapban, mint átlagosan az Európai Unióban, illetve Európában. 

A tarifák egyébként kizárólag lefelé változtak az elemzés szerint. A legnagyobb csökkenés tíz százalékkal a szófiai volt, amelyet Riga (kilenc százalék), valamint Tallinn és London (hét-hét százalék) követett. Az árlejtő meghatározó magyarázata a gáz esetében az, hogy elmúlt az egyébként is enyhe tél, és már kevesebb gázra van szükség. Közvetve és részben ez indokolja a villamos energia árcsökkenéseit is, hiszen az áramot sok országban földgázzal állítják elő.

A havi összehasonlításokat némiképp „egyhangúvá teszi” Budapest (Magyarország) töretlenül legkedvezőbb helyzete, ami az alacsony szinten befagyasztott áraknak köszönhető. Ezek jelentőségéről legutóbb – egy további lakosságvédő intézkedés ismertetésekor – a rezsicsökkentés kormánybiztosa, Németh Szilárd beszélt. 

Egyebek mellett felidézte, hogy 2014-ig az áram, a gáz és a távhő ára is 25 százalékkal csökkent, és ma is ezt az árat fizetjük. Az intézkedésnek a szociális hatásán kívül pénzügyi és gazdasági hatása is van. 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2024/04/a-magyar-rezsi-a-toredeke-az-unios-atlagenak

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.