Ezzel a trükkös módszerrel ússzák meg a gyorshajtást a notórius száguldozók

Havi pár ezer forintért.

Forrás: Traffix2024. 04. 05. 12:05
Traffipax a 33-as fõúton Debrecen határában. Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezres nagyságrendben közlekednek Magyarország útjain olyan autók, amelyeket trükkösen mentesítettek a közigazgatási bírságok vagy akár az autópályadíjak befizetése alól egy rendőrségi jelentés szerint, amelyet a Traffix szerzett meg. 

Mindez alig havi párezer forintba kerül, a csaló trükk pedig olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Ezek az autósok papíron eladják az autóikat egy úgynevezett „dobós cégnek”, amely általában egy hajléktalan nevén, hamis címre van bejelentve, amelyből az következik, hogy soha semmilyen postai küldemény nem érkezik meg hozzájuk. 

Ezzel együtt készítenek egy dátum nélküli másik adásvételi szerződést is, amely feljogosítja az eladót arra, hogy bármikor visszavehesse az autóját, de készítenek egy kölcsönadási szerződést is, amelynek értelmében a kocsit továbbra is jogszerűen használhatja a valódi tulajdonos. A szolgáltatás természetesen fizetős, a portál információi szerint ez havi pár ezer forintba kerül. 

A hatályos szabályozás szerint ugyanis a matrica nélküli autópálya-használati pótdíjak nem a járműhöz, hanem az üzembentartóhoz, illetve a tulajdonoshoz kötődnek. Ha ő vagy az üzemben tartó vállalat elérhetetlen, a bírságot nem tudják behajtani, a kocsit ténylegesen vezető ember, hacsak el nem kapják egy megállításos akcióban, sosem lát többé semmilyen csekket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.