Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A szokottnál korábban indult idén a dinnyeszezon

Július elsejétől minden magyarországi üzletláncban kapható lesz magyar görögdinnye.

2024. 06. 17. 15:14
Kezdődik a dinnyeszezon Fotó: NAK/Lévai Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokottnál korábban kezdődött idén a hazai dinnyeszezon, a fóliasátras termelésből származó áru már június közepén megjelent a piacokon és egyes zöldségeseknél – hangzott el hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös sajtótájékoztatóján.

Július elején már minden áruházban kapható lesz a magyar görögdinnye
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A jelenleg elérhető árukészlet ugyanakkor még kis mennyiségű, hiszen a hazai görögdinnye-termesztésnek csupán három-négy százaléka folyik fóliasátor alatt. Hamarosan már szabadföldön is megkezdődik a szüret, így június 25-től elindulnak a szállítmányok az áruházláncokba. A termelői előrejelzések szerint július elsejétől minden magyarországi üzletláncban kapható lesz magyar görögdinnye. 

Az időjárás az idén kedvezett a dinnyetermesztésnek, napfényből és csapadékból is volt elég. 

A hazai dinnyetermesztésben a fajtaválaszték és a termeléstechnológia terén jelentős előrelépések történtek az elmúlt években. A korszerűtlen, konstans dinnyefajták helyét egyre inkább átveszik a betegségeknek ellenállóbb, nagyobb termésbiztonságot és jobb minőséget adó oltott és hibrid dinnyék. Így a magyarországi fajtahasználat is egyre jobban felzárkózik a nemzetközi trendekhez, a fólia alatti termesztéssel pedig előrébb hozható a szezonkezdet. A technológiaváltás következtében a dinnyetermesztés hatékonysága lényegesen javult. Bár az elmúlt évtizedhez képest feleakkora területen termelünk dinnyét, a megtermelt mennyiség alig csökkent, mivel a termésátlagok, a termésbiztonság lényegesen növekedett. A fajtaváltás ellenére megszokott finom íz megmaradt, sőt javult a minőség. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást, többek között a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. Majd 2019-ben a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport. A beáramló import csökkentése érdekében az elmúlt években sikeresen működtünk együtt az áruházláncokkal, segítve a harmonizációt a termelők és a kereskedelmi láncok között. A termelői szemléletváltásnak köszönhetően – amiben nagy szerepe volt az egyesületnek – változások történtek a válogatásban és a szállításban is, ezáltal homogénebb, exportképesebb lett az áru.

A termőterület bővülése az idén tovább folytatódott. Míg 2022-ben 2600, 2023-ban pedig 2900 hektáron folyt dinnyetermesztés az országban, az idén elérte a 3300 hektárt a termőterület nagysága. Sárgadinnyét 450-500 hektáron termesztenek hazánkban. A termelők az idén mintegy 160-180 ezer tonna görögdinnyére számítanak. 

A mennyiség ugyanakkor valamelyest változhat az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen az idei. 

Sajnos a magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a termelőinket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. Az export terén 2023-ban már volt némi elmozdulás, az ágazat szereplői pedig bíznak abban, hogy ez 2024-ben is folytatódni fog a kivitel bővülése, így a hazai görögdinnyetermés több mint harmada kerülhet exportra. 

A legtöbb magyar görögdinnye a lengyel, a cseh a szlovák és a német piacra kerül. 

Magyarországon átlagosan 10-12 kilogramm per fő a dinnyefogyasztás. 2010 óta négy és fél kilogrammal nőtt az átlagos dinnyefogyasztás a tudatosabb és egészségesebb étrendnek és életmódnak köszönhetően. A kereslet alakulásában nagy szerepe van az időjárásnak: melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A fogyasztói szokások folyamatosan változnak, egyre erősebb a kereslet a kisebb, négy-hat kilós, valamint a magszegény görögdinnyék iránt. Keresettek a sötét csíkos, négy-nyolc kilós dinnyék is, amelyek nagy az áruházláncokban talál gazdára. Ezzel együtt az óriás dinnyék aránya csökkenő trendet mutat. Sárgadinnyéből hazánkban a Kantalup és a Gália típus a legkedveltebb. A hazai sárgadinnyetermelés koncentrálódik, a legnagyobb mennyiséget Bács-Kiskun vármegyében termelik. A sárgadinnyében nagy lehetőségek rejlenek, jelentős iránta a kereslet, amelynek közel egy harmadát tudjuk hazai előállításból fedezni, ugyanakkor a termelés kockázata is magasabb. A hazai sárgadinnye-fogyasztás növekszik, évi fejenkénti másfél-két kilogramm, de még mindig jóval kevesebb a nyugat-európai országokénál. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.