Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Érdemes szakértő segítségét kérni az otthonfelújítási programban pályázóknak

Érdemes szakértők bevonásával együttműködni az új otthonfelújítási programra pályázni készülőknek. Szakmai számítások szerint akár harmincezer lakóház energiafelhasználása is megfeleződhet a támogatás felhasználásával és kellő önerővel. Máris érdemes lenne a társasházakra is fókuszálni, amelyeknél a felújítási alap kötelezővé tétele lehet az első pillér a Világgazdaság információi szerint.

2024. 06. 17. 16:54
otthonfelújítás, nyílászáró-csere, lakásfelújítás
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átlagember számára roppant bonyolult lesz megfelelően előkészíteni a vissza nem térítendő és kamattámogatásos formában elérhető támogatásra szánt pályázati terveket – írja a Világgazdaság szakmai körökre hivatkozva. 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a piaci szereplők rohamra számítanak a július elsejétől beadható, energiahatékonyság javítását célzó otthonfelújítási program kapcsán. 

Másrészt azt is hangsúlyozzák, hogy a visszaélések és kóklerek kiszűrése, valamint a közpénzek hatékony felhasználása érdekében számos kritériummal ellátott pályázati felhívás alapos előkészítéséhez szakértő tervező-kivitelezővel kell kezdettől együttműködni.

Itt jön képbe a HEM, azaz a háztartási energiamegtakarítás mennyisége, aminek értéke van, és ennek a megtakarítási mennyiségnek a megszerzésében az energiaszolgáltatók érdekeltek. A HEM jelentőségére a szakértői kör fogja felhívni a figyelmet.

„Nagyon fontos a körültekintő felkészülés, hogy az első pillanattól csatolják be a tervező-kivitelezőt, akitől ajánlatot szeretnének kérni a pályázók, mert a harmincszázalékos energiamegtakarítás könnyen elérhető, és az ahhoz szükséges építőanyagok és kivitelezői kapacitás is rendelkezésre áll” – mondta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

Kiemelte: az ötvenszázalékos energiamegtakarítás is elérhető 4-5 millió forintos önerővel, vagyis akinek lehetősége van ennyi pénzt hozzátenni a támogatáshoz, már érdemes teljes körű felújításra ajánlatot kérnie.

Habár a 108 milliárd forintos keret soknak tűnik, ám 2,2 millió olyan lakóingatlan van Magyarországon, amelyik akár pályázhatna is ebben a rendszerben, ezért fontos, hogy a pályázat sikeres legyen, és egy programsorozat első lépcsőjévé váljon.

Az ÉVOSZ elnökének várakozásai szerint akár harmincezer otthon korszerűsítéséhez is hozzájárulhat a támogatás, ami a várható önerővel együtt mintegy 200 milliárd forintos feladatot generál mikro- és kisvállalkozói körben.

A forrás gyorsan elfogy majd, de a fűtési szezonig elég sok energiamegtakarítást célzó felújítás el is készülhet még.

A hazai gyártású, egyszerű környezeti minősítéssel rendelkező anyagokra az ÉMI új felületén lehet rákeresni.

A feladatra regisztrált vállalkozásokat helyzetbe hozó program alaphelyzetben utófinanszírozású, ugyanakkor 75 százalékos nagyságrendben ad lehetőséget támogatáshoz jutni, amennyiben regisztrált kivitelezővel történik a felújítás. Ez versenytisztaság szempontjából fontos, hogy a kókler vállalkozások ne tudjanak labdába rúgni – tudtuk meg.

Ebben a programban a többlakásos társasházak nem tudnak pályázni, pedig abban a körben úgyszintén energiafaló lakóépületek vannak – különösen igaz ez Budapestre.

Az ÉVOSZ álláspontja szerint a továbblépéshez a társasházi törvény módosítása szükséges a felújítási alapképzés minimumának kötelező bevezetésével.

A társasházak kellő önerejének biztosítását, az energiahatékonysági felújításokhoz szükséges induló pénzügyi alap és a kedvezményes hitelekhez már most is szükséges, legalább két éve megnyitott és töltődő felújítási alap működtetését kötelezővé tenni elsőként az új építésű házakban lehetne.

További lépés a régebbi építésű társasházi kör lenne, mert – amint azt Koji László hangsúlyozta – a tulajdon nem csak jog, hanem kötelez is.

A magántulajdonú lakóingatlanok osztatlan közös tulajdoni hányadai, a lépcsőházak, a kazánok, a közös vezetékrendszerek kapcsán szorgalmazza az építőipari szakmai szövetség a kötelező felújítási alapképzés minimumának bevezetését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.