Kánikula: Szerdán már nem mértek csúcsfogyasztást

Hétfőn megdőlt a több mint hároméves nyári áramfogyasztási rekord. Majd kedden este megdőlt az alig egy napos új rekord, és máris megszületett a legújabb csúcsfogyasztási adat, amiről egyelőre óvatosan írjuk csak le, hogy a következő napokban talán már nem lesz újabb, nem kell még többet hűteni, mint az elmúlt napokban. Szerdán már nem mértek csúcsfogyasztást.

2024. 07. 18. 17:12
forróság, hőség, kánikula
Illusztráció Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várható, hogy a júliusi áramszámlája igencsak megemelkedik annak, akinek legalább egy ventilátora vagy klímaberendezése van, hiszen egész biztos, hogy folyamatosan járatta azokat a szaharai éjszakákkal váltakozó trópusi hőségben ezekben a napokban – írja a Világgazdaság.

Az éves rekord még áll

Hétfőn, azaz július 15-én  a 19.45 és 20.00 óra közötti időszakban 6951 megawatt (MW) volt a rendszerterhelés nyári csúcsértéke, majd július 16-án kedden ugyanekkor, azaz 19.45 és 20.00 óra között újabb nyári rekordszintet, 7036 megawattot (MW) ért el a hazai áramfogyasztás. A korábbi legmagasabb nyári rendszerterhelési értéket 2021. június 24-én regisztrálta a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Július 17-én, szerdán már érezhetően kisebb volt a hőség az esti órákban, mint az előző két napban, ennek megfelelően el is maradt a Mavir újabb közleménye az áramfogyasztás rekordjáról, nem született újabb csúcs ekkor már – tájékoztatta a Világgazdaságot a cég kommunikációs osztálya.

A légkondicionálók forgalma minden kánikulát követően szemmel láthatóan megnő, az épületek homlokzatán egyre több helyen tűnnek fel a kültéri egységek, amelyeken keresztül a kondenzvíz és a forró levegő távozik, vagyis miközben az épületeket hűtjük, a kinti levegőt fűtjük.

Országos hiány ventilátorokból

Az elmúlt napokban kiürültek a műszaki áruházak ventilátoros polcai, az asztali és az állványos készülékekből egyaránt országos hiány lett.

Az áramfogyasztó hűtőberendezéseket folyamatosan vásárolja a lakosság, vagyis minden egyes hőhullám további rendszer terheléssel jár emiatt is.

A hazai áramfogyasztásban a mindenkori éves csúcs azonban nem nyárra esik, hanem a téli időszakra. A legfiatalabb rekord pedig szintén idei, és jócskán meghaladja az új nyári plafonértéket, az éppen csak meghaladott 7000 megawattos fogyasztást. A mindenkori éves csúcsfogyasztás 7441 megawattal 2024. január 22-én született meg – olvasható a csúcsfogyasztásról kiadott közleményekben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.