Reméljük, hogy meggyógyul Európa beteg embere

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza elemezte a gazdasági kilátásokat.

2024. 07. 31. 17:29
Illusztráció Fotó: FOTOGRIN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is szeretnénk rendkívül erős kapcsolatot ápolni a német gazdasági szereplőkkel. Abban bízunk, hogy Németország, ugyanúgy, mint a 2000-es évek elején, amikor szintén Európa beteg emberének nevezték, ki tud mászni a mostani nehéz helyzetéből – mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza, akivel a második negyedéves, vártnál rosszabb GDP-adatokról beszélgettek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint a második negyedévben éves bázison 1,3 százalékkal nőtt a kibocsátás, negyedéves viszonylatban viszont 0,2 százalékkal zsugorodott. Ezzel a teljesítménnyel a magyar növekedés helyreállása egy negyedév után ismét elakadt, miután sok elemző már a 2,5 százalékos növekedési célt is túlzónak tartja.

Suppan Gergely a probléma forrását a külső kereslet hiányában és Németország bajaiban látja. Szerinte óriási versenyképességi gondok vannak Németországban, amit a német gazdasági szereplők az orosz–ukrán háború nyomán kivetett szankciók és a megemelkedett energiaárak miatt kénytelenek elszenvedni. 

Sőt, bizonyos ágazatokban már a konkrét leépülés jelei láthatók. Ennek ellenére úgy véli, hogy ha lassan is, de magára találhat Európa beteg embere, ami lendületet adhat a magyar gazdaságnak is.

– A Németországgal való kapcsolatot nem akarjuk megszakítani, a modellünket sem érdemes átszabni, legfeljebb finomhangolásra, diverzifikációra van szükség – válaszolta arra a kérdésre, hogy ha ekkora nehézségekkel szembesül a kontinens legfejlettebb gazdasága, akkor van-e értelme a növekedési modellünket a német gazdaságra építeni. Suppan szerint a mi szerepünk az lenne, hogy Magyarország legyen a német tőke és a keleti technológia összekapcsolódási pontja. Ennek jelét látják abban, amikor hozzánk jönnek a kínai akkumulátorgyárak, amelyek pont a BMW-nek szállítanak be. „Ez a kapcsolódási pont rendkívül nagy lehetőségeket tartogat számunkra – jegyezte meg.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

https://videa.hu/videok/vilaggazdasag/podcast/ha-europa-beteg-embere-felepul-ngm-novekedes-podcast-jaPwNQFqdTOSTiVQ?start=0

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.