Furcsa folyamatok zajlanak az európai áramtőzsdéken

Az unió túl sok erőforrást áldoz az időjárásfüggő megújulók telepítésére.

2024. 09. 21. 6:27
Illusztráció Fotó: Mediaworks
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon furcsa folyamatok zajlanak az európai áramtőzsdéken. Egyfelől egyre több olyan időszak van, amikor negatívak az árak, azaz az eladók fizetnek azért, hogy valaki átvegye a terméküket. Másfelől az átlagárak növekednek, tehát amikor fizetni kell az energiáért, akkor az egyre drágább. A jelenség oka a kiegyensúlyozatlan kapacitásfejlesztés – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér. 

A Századvég üzletágvezetője jelezte: az unió túl sok erőforrást áldoz az időjárásfüggő megújulók telepítésére és túl keveset a villamosenergia-rendszerek rugalmasságának biztosítására, többek között az energiatárolásra. Az embereknek és a vállalatoknak nem csak akkor van szükségük energiára, amikor fúj a szél, vagy süt a nap, és ha az eltérést nem sikerül áthidalni, akkor bizonyos időszakokban fölöslegesen sok, máskor túl kevés áram lesz. Márpedig ezt az árak is lekövetik. A folyamat azért problémás, mert az energiaárakkal párhuzamosan a vállalatok termelési költségei is emelkednek, ráadásul egyre kiszámíthatatlanabbá válnak, ami komoly versenyhátrányt jelent.

– A jó hír, hogy a probléma orvosolható. Ehhez az EU-nak mindössze el kellene engednie az ideológiavezérelt klímapolitikai dogmáit és kiegyensúlyozott, észszerű zöldítésbe kezdeni. Enélkül ugyanis a közösség sohasem fog tudni kimászni abból az energiacsapdából, amelybe részben saját hibájából került –tette hozzá a szakértő.


 

az unió túl sok erőforrást áldoz az időjárásfüggő megújulók telepítésére az unió túl sok erőforrást áldoz az időjárásfüggő megújulók telepítésére

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.