A Liberty is megszólalt a Dunaferrel szembeni felszámolásról

A Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az ISD Power Kft. „f. a.” felé az elmúlt alig egy évben tartozásokat halmozott fel.

2024. 10. 01. 19:06
DHE_3015
20230216 Dunaújváros Dunaferr Vasműben újra indult a termelés. Gyárlátogatás a nagyolvasztóban, csapolás, hideghengermű látogatás Dunaújváros Dunai Vasmű Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ISD Power által indított intézkedés vitatott, és egy olyan megállapodáson alapul, amely még a Dunaferr felvásárlása előtt jött létre” – közölte a dunaújvárosi vas- és acélmű irányítását megszerző Liberty Steel Group. Közleményükben az írták, hogy határozottan megvédik álláspontjukat ebben az ügyben, miközben folyamatosan egyeztetnek a magyar kormánnyal a kérdés gyors megoldása érdekében. A cél az, hogy hosszú távon fenntartható üzleti működést biztosíthassanak.

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk terveink iránt, és bízunk abban, hogy sikeresen rendezni tudjuk az ISD Power-rel kapcsolatos vitás kérdéseket” – írta a vállalat. A Liberty tájékoztatja munkavállalóit és az érdekképviseleteket a kialakult helyzetről, és támogatásukat kéri, miközben a kihívások megoldásán dolgozik.

A közlemény konkrét intézkedéseket, vagy azok folyamatáról nem tartalmaz információkat.

A mai napon felszámolási kérelmet terjesztettek elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben 

– jelentette be kedden közleményben az ISD Power Kft. „f. a.”

A fejlemény megértéséhez első körben az érintettek szerepét érdemes tisztázni. Az ISD Power Kft. „f. a.” (felszámolás alatt) az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. leányvállalata. Az ISD Dunaferr volt az a társaság, amely az elmúlt évtizedekben a dunaújvárosi kohászatot működtette. Az ő helyét vette át a Liberty csoport.

A Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az egyike annak a két cégnek, amelyek kvázi az ISD Dunaferr helyett jöttek létre a dunaújvárosi vasmű üzemeltetésre. A Dunarollingba egyebek mellett a hengerműveket szervezték ki. Ez ellen a vállalat ellen indított tehát most felszámolást a korábbi tulajdonos leánya, az ISD Power.

Erről a cég Fővárosi Törvényszék által kijelölt felszámolója tájékoztatott. Azzal kezdte, hogy az ISD Power az elmúlt csaknem másfél évi felszámolási eljárás alatt mindent megtett annak érdekében, hogy a Dunai Vasmű területén és működésével összefüggésben minden szükséges támogatást megadjon a Liberty Steel Central Europe Kft. kizárólagos tulajdonába került Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. létesítményeinek működtetéséhez.

Ugyanakkor a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az ISD Power Kft. „f. a.” felé az elmúlt alig egy évben tartozásokat halmozott fel. Ezért az ISD Power a követeléseinek érvényesítéséért a mai napon felszámolási kérelmet terjesztett elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben. Ezzel párhuzamosan pedig ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését is kérte a törvényszéktől az adósi vagyon megóvásáért.

A Liberty közölte, hogy végig tartották a vállalásaikat a Dunaferr felvirágoztatása érdekében 2022 decemberében a magyar kormány felkérte a Liberty Steel Groupot, hogy lépjen be a Dunaferr vas- és acélmű irányításába, megelőzve annak összeomlását, elkerülve a működés visszafordíthatatlan károsodását, valamint egy egészségügyi és biztonsági katasztrófa bekövetkezését. A Liberty által kötött szerződések és az európai hálózathoz való hozzáférés lehetővé tette, hogy a vállalat a csoport műszaki és kereskedelmi szakértelmére támaszkodva megszervezze a kohó újraindítását, valamint visszatérjen a piacra – írta közeményében a Liberty.

A Liberty a Dunaferr vas- és acélmű felvásárlása után bízott abban, hogy reális esélyek nyílnak a termelés felfuttatásához szükséges működőtőke megszerzésére. Annak ellenére, hogy a magyar kormány támogatta a folyamatot, a piac hanyatlása és az európai acélipar bizonytalansága miatt a vállalatnak nem sikerült új működőtőkét szereznie a magyar bankoktól. 

Ezek a tényezők a vártnál alacsonyabb termelési volumenhez és időszakos működéshez vezettek.

A Liberty megtartotta összes munkavállalóját, és 10 százalékos bérfejlesztést, valamint bónuszt biztosított számukra. Ezen felül beszállítói kapcsolatokat épített ki, létrehozott egy kínai állami támogatású konzorciumot az új elektromos ívkemencék beruházásához, és külső működőtőkét szerzett a termelés újraindításához.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.