Már ezermilliárdot folyósítottak a hazai cégeknek

A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram csaknem ezerötszáz vállalkozásnak segített.

2024. 10. 22. 12:00
Schmidt, Hannes;
Bad Peterstal-Griesbach, 2019. augusztus 9.
A 2019. július 24-i képen Hannes Schmidt folyadékot tölt egy rézüstbe a Boar Gin lepárlóüzemben, a fekete-erdei Bad Peterstal-Griesbach faluban. A baden-württembergi településen 1884-ben alapított családi vállalkozás máig hagyományos eljárással készíti az égetett szeszt, amely a közönséges boróka (Juniperus communis) bogyójától nyeri el jellegzetes aromáját. A kísérletezõ kedvû vállalkozás további természetes hozzávalókkal ízesíti díjnyertes termékeit, többek között a Fekete-erdõben termõ szarvasgombával.
MTI/EPA/Ronald Wittek
A hazai kkv-k a 21 pontos intézkedéscsomag egyik fő célcsoportját képezik Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Exim Magyarország a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram teljes, 1200 milliárd forintos keretösszegének már 84 százalékát, 1011 milliárd forintot folyósított a magyar vállalkozásoknak – közölte a hitelintézet hétfőn a távirati irodával. Kiemelték, a kedvező finanszírozási feltételeket kínáló hitelprogram eddig 1436 hazai vállalat fejlődéséhez és versenyképességének megerősítéséhez járult hozzá. Hozzátették, hogy ütemszerűen haladnak az idén kétszázmilliárd forinttal megnövelt keretösszegű újraiparosítási hitelprogramhoz kötődő folyósítások. 

A kérelmeket legutóbb január 15-től lehetett benyújtani a kétszázmilliárd forintos többletforrásra. Február közepére a megnövelt keretet teljes egészében lefedték a beadott hiteligénylések, júniusra pedig a szerződéseket is megkötötte a magyar vállalatokkal az Exim – írták a közleményben. 

Ismertették, hogy a folyósított forrásoknak köszönhetően az Exim Magyarországon keresztül a hazai vállalatok kedvező feltételek mellett juthatnak hitelhez, amely forintban akár öt százalék, euróban akár három százalék kamatozással, legfeljebb tízéves futamidővel elérhető. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika ágazataiban működő vállalatok pályázhattak. 

Részletezték, a hitelprogram keretében összesen 3707 szerződés jött létre, a résztvevő vállalkozások 472 beruházási hitelszerződést, 898 forgóeszköz-hitelszerződést, illetve 2337 lízingszerződést írtak alá. A szerződött hitelek több mint 99 százalékát az Exim által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be. A szerződött ügyletek elemzése szerint az ügyfelek 71 százaléka a kkv-szektorból kerül ki, döntő részük közép-magyarországi vállalkozás. A szerződött hitelek hetven százaléka euróalapú. 

Berta Adrienn, az Exim Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte, már a kezdeti lépésektől látható volt, hogy valóban hatalmas igény mutatkozik a kedvezményes finanszírozási lehetőség iránt. A Baross Gábor hitelprogram sikere vitathatatlan, az elmúlt csaknem két év alatt a teljes, 1200 milliárd forintos keretösszegből összesen 1436 magyar vállalkozás versenyképességének megerősítéséhez, illetve beruházásainak elindításához járulhattak hozzá, ami a gazdaság fellendítéséhez és a vállalati hitelezés élénkítéséhez is nagy mértékben hozzájárult. Ezzel Magyarország történetének egyik legnagyobb volumenű hitelprogramját valósították meg. Ez az Exim Magyarország harmincéves történetének az egyik legkiemelkedőbb teljesítménye is – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. 

A közleményben felidézték, hogy az Exim Magyarország 2023 februárjában indította el hétszázmilliárd forintos keretösszeggel a hitelprogramot a kormány döntése alapján. A program rövid időn belül hatalmas érdeklődést váltott ki, így az eredeti keretösszeget ezermilliárd forintra emelték. Ezt követően 2024 elején újabb kétszázmilliárd forint többletforrással folytatódott a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, amelynek teljes kerete így összesen 1200 milliárd forintra nőtt. 2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét, 868 milliárd forintot a program részeként szerződött hitelek adták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.