Megérkeztek az augusztusi építőipari adatok

Az év első nyolc hónapjában némi bővülést tudott felmutatni a szektor.

2024. 10. 15. 8:39
_LUS_4402 20240122 Budapest
Építkezés illusztrációk

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: toronydaru  daru 
óriásdaru
Illusztráció Fotó: Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyenge augusztust zárt az építőipar, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsjelentése szerint ugyanis 2024 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,1 százalékkal kisebb volt a júliusinál.

Az előző év azonos hónapjához képest 2024 augusztusában:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy  évvel korábbitól, az épületeké 3,2, az egyéb építményeké 10,2 százalékkal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építése esetében 7,3, az egyéb építmények építésénél 30,8 százalékkal csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 11,5 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 19,6 százalékkal visszaesett, ezen belül az épületek építésére kötött  szerződéseké 27,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Egyelőre az augusztus végi szerződésállomány volumene még 22,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére  vonatkozó szerződéseké 5,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 51,4 százalékkal nőtt.
Mindezek nyomán 

2024 első nyolc hónapjában az építőipari termelés volumene 1,8 százalékkal bővült 

az előző év azonos időszakihoz mérten.

Augusztusban az építőipar teljesítménye a várakozásoknál gyengébben alakult: abból, hogy július végén a rendelésállomány az egy évvel korábbit több mint ötödével haladta meg, az új szerződések volumene pedig az egy évvel korábbinál több mint a duplája volt, növekedésre számítottunk volna – reagált a friss adatokra Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

Azt, hogy a visszaesés oka inkább a keresleti vagy inkább a kínálati oldalon keresendő, most nehéz megmondani – talán nagyobb részben az előbbi: bár a kereslet a rendelésállomány alapján jól alakult, de a bizonytalan gazdasági helyzet (ideértve a gyenge külső keresletet is) miatt a vállalkozások a beruházásokat lassítják, elhalasztják. Az állam és az önkormányzatok továbbra is forráshiánnyal küzdenek, illetve az uniós források is akadoznak. Problémát jelentenek a magas építőipari árak is, hiszen ez jelentősen csökkenti a beruházások megtérülését – jelezte az elemző.

Ugyanakkor az építőipart szerinte messze nem kell temetni: bár a harmadik negyedévben a növekedési hozzájárulása várhatóan inkább negatív lesz (és ez rossz előjel a GDP-adatok kapcsán is), az év első nyolc hónapjában a termelés volumene 1,8 százalékkal, értéke 8,1 százalékkal nőtt, ez mutatja az inflációt meghaladó áremelkedést is.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.