Nagy Márton átadta a magyar Aeroplex új bukaresti bázisát

Románia 2023-ban Magyarország hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt.

2024. 10. 17. 15:13
Illusztráció Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Bukarestbe látogatott, ahol Stefan-Radu Opreával, Románia gazdasági, vállalkozásügyi és turisztikai miniszterével egyeztetett. A megbeszélés legfontosabb témáját a Magyarország és Románia által a vállalkozás- és iparfejlesztés, illetve a digitalizáció előmozdítása érdekében tett lépések képezték. Mindezek mellett a felek áttekintették a két ország gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatainak
helyzetét és a Liberty Steel-el kapcsolatos aktuális eseményeket – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Románia 2023-ban Magyarország hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben négy százalékot tett ki. Hazánk exportjában ötszázalékos súllyal a harmadik, míg az importban háromszázalékos részaránnyal a 12. helyet foglalta el. A tárca jelezte: 2023-ban a magyar tőke negyedik legfontosabb célországa volt Románia, az oda áramló tőke értéke 2,8 milliárd eurót tett ki, amely a teljes külföldre irányuló magyar tőkeállomány 6,5 százalékát jelentette.

Mindez mellett 2023-ban több mint 546 ezer romániai vendég összesen mintegy 1,17 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. A tavalyi eredményt idén már szeptemberre sikerült megközelíteni, ugyanis 2024-ben eddig mintegy 470 ezer romániai vendég több mint 956 ezer vendégéjszakát töltött el hazánkban. 

Az adatokat áttekintve a miniszterek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Románia gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatai egyaránt erősek, valamint kilátásba helyezték ezen kapcsolatok további elmélyítését.

A nemzetgazdasági miniszter Romániai látogatása során részt vett és beszédet mondott az Aeroplex Közép-rurópai Légijármű Műszaki Központ Kft. új bukaresti bázisának nyitóünnepségén is. Nagy Márton kiemelte: a légi közlekedésnek folyamatosan növekvő szerepe van az országok gazdasági konnektivitásának erősítésében és versenyképességük növelésében. A magyar kormány ezt felismerve vásárolta vissza idén júniusban hazánk légi kapuját, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret. A miniszter hozzátette: nincs versenyképes légiközlekedési ágazat magas minőségű légijármű-karbantartási, -javítási és -nagyjavítási (MRO) szolgáltatás nélkül. 

A jelenlegi trendek alapján a forgalomban lévő légi járművek száma ezres nagyságrendben növekszik, ez maga után vonja az MRO-piac globális növekedését is, így becslések szerint világszinten hat-hét ezer új, műszaki és mérnöki támogatást nyújtó szakember munkába állására lesz majd szükség a következő években. Ez új piacokat és kimagasló növekedési lehetőséget jelent az Aeroplex számára is.

Az Aeroplex 2024 tavaszán kötött együttműködési megállapodást a jelentős múltra visszatekintő román ROMAERO-val, melynek értelmében az Aeroplex a ROMAERO bukaresti Băneasa repülőtéren található infrastruktúráját, létesítményeit, eszközparkját és szakembergárdáját bevonva hajt végre karbantartásokat megrendelői részére.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az Aeroplex bukaresti bázisának megnyitása mérföldkő a kelet-közép-európai légi közlekedés történetében és meghatározó esemény Magyarország és Románia kétoldalú gazdasági kapcsolatának vonatkozásában is. Nagy Márton hozzátette: az Aeroplex bukaresti bázisának megnyitása szervesen illeszkedik a vállalat növekedési stratégiájába, a romániai megjelenéssel ugyanis szakképzett munkaerő kapacitásának növelésére, új piacon történő pozíciószerzésre egyaránt lehetősége lesz. A román piac ugyanis kiemelkedő jelentőségű: Romániában 17 nemzetközi repülőtér működik, valamint 11 légitársaság rendelkezik székhellyel, ami jelentős bővülési lehetőségeket teremt. 

„Az Aeroplex regionális terjeszkedési stratégiájának részeként további logisztikai központok jöhetnek létre az ország több pontján, így Marosvásárhelyen és Kolozsváron is. A bukaresti bázis működése hozzájárul a magyar export növekedéséhez, ezáltal pedig hazánk külkereskedelmi egyenlegének további javulásához is” – írta a minisztérium. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.