Napenergia plusz: már több mint háromezer család kapott támogatást

Jelenleg több mint 285 ezer háztartási méretű naperőmű működik hazánkban.

2024. 10. 04. 12:00
NG2019_0499Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél  Mándi Zoltán napelem telepítő
Illusztráció Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint már több mint háromezer lakossági fejlesztésre fizetett ki a támogató összesen 7,85 milliárd forintot. A Napenergia plusz program a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a családokat. Az állam a napelemet és energiatárolót tartalmazó rendszereik beszerzési és telepítési költségeinek kétharmadát, ingatlanonként legfeljebb ötmillió forintot vállalhat át a háztartásoktól – derül ki az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki Facebook-bejegyzéséből. 

 A népszerű program fontos sikermutatója, hogy a kormány a nagy érdeklődésre tekintettel a nyáron harmincmilliárd forinttal emelte meg annak keretösszegét. 

Az induláskor becsült mintegy 15-16 ezerhez képest így már most több mint húszezer támogatási kérelmet bíráltak el kedvezően összesen 83 milliárd forint értékben. A tartósan 4,1 millió forint körül alakuló átlagos támogatási igénnyel kalkulálva a megemelt keretből akár több mint 25 ezer család részesülhet majd.

A jövő a zöldenergiáé – emlékeztet a poszt. Magyarország élenjáró szerepre törekszik a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. A ma már hétezer megawatt feletti beépített összteljesítményű hazai naperőműpark szinte teljes egészében 2010 óta épült ki. A meglévő napenergia kapacitások több mint háromnegyedét ebben az évtizedben állították üzembe.

Háztartási méretű naperőművekből a korábbi várakozások szerint 2030-ra működhetett volna 200 ezer darab Magyarországon. Ehhez képest jelenleg több mint 285 ezer található meg belőlük hazánkban, többnyire családi lakóingatlanok tetején. A Napenergia plusz program jóvoltából számuk belátható időn belül eléri a háromszázezret – írja a tárca. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.