Töretlen a bizalom Magyarország iránt

A Standard and Poor’s továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

2024. 10. 25. 22:30
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Standard and Poor’s mai minősítésében megerősítette, hogy továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, így a három legjelentősebb hitelminősítő jelentései egyaránt nagyfokú bizalmat tükröznek hazánk iránt. Ennek hátterében a magyar gazdaság stabilitása és válságállósága húzódik meg. A magyar gazdasági növekedés az uniós átlag feletti, megelőzi többek közt a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság teljesítményét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca emlékeztetett: bár nehéz időszakon vagyunk túl, egyre több pozitív jel mutat abba az irányba, hogy a magyar gazdaságban fordulatról beszélhetünk. Augusztusban éves bázison már négy százalék felett emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, ez a dinamika pedig már magasabb, mint az idei évre várható 1,5 százalékos GDP-növekedés. 

Azaz az áruk fogyasztása egyértelműen felfelé húzza a teljes gazdasági teljesítményt. Ezzel párhuzamosan a turizmus szárnyal, az év első nyolc hónapjában 5,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Ez azt is jelzi, hogy egyre több ember, egyre több család tud elmenni kikapcsolódni, akár egy hétvégére is. Mindezek összességében egyértelműen a fogyasztás növekedését, a belső konjunktúra helyreállását jelzik.

A minisztérium szerint a belgazdasági helyreálláshoz három fő tényező járul hozzá:

(1) magas foglalkoztatottság: mintegy 4,7 millióan dolgoznak, azaz a folyamatos válságok ellenére a kormány nemcsak megvédte a munkahelyeket, hanem egyre többen dolgoznak, közel teljes foglalkoztatottság van.
(2) dinamikusan emelkedő reálbérek: a bérek 14 százalékos ütemben nőnek, így az átlagkereset már 634 ezer forintra rúg. Ez nem jelent mást, minthogy jelenleg 77 ezer forinttal keresnek többet a dolgozók, mint egy évvel korábban. A reálbér már egy éve folyamatosan nő, augusztusban 9,4 százalékkal értek többet a fizetések, mint tavaly.
(3) alacsony szintre leszorított infláció: az inflációt letörte és alacsony szinten tartja a kormány – szeptemberben három százalék volt az infláció. Ez pedig így is fog maradni, a kormány meg fogja akadályozni, hogy az infláció újra emelkedjen.

A minisztérium kiemelte, hogy a „kormány azonban nem éri be ennyivel”, az a célja, hogy három-hat százalékos gazdasági bővülést érjen el a magyar gazdaság. Mindennek az alapjait a gazdasági semlegesség teremti meg. Annak érdekében, hogy ebbe a növekedési sávba a kormány felhúzza a gazdaságot, 21 intézkedésből álló új gazdaságpolitikai akciótervet dolgozott ki. Az akcióterv célja, hogy tovább növelje a fizetések vásárlóerejét, biztosítsa a megfizethető lakhatást, továbbá a Demján Sándor-programon keresztül megduplázza a hazai kkv-k méretét.

A tárca szerint az akciótervnek köszönhetően jövőre elérhetővé válik három-hat százalékos gazdasági növekedés, ami már az első negyedévtől kezdve három százalék fölé ugorhat. Az sem kizárt azonban, hogy nagy meglepetéseket is fogunk látni, hiszen a 21 intézkedés jelentős mennyiségű pénzt juttat
a magyar gazdaságba. 

Az akcióterv ugyanakkor nem csak a növekedést támogatja, hanem annak bevonó jellegét is erősíti, hiszen a társadalom széles rétegéhez juttatja el a konjunktúrát javító intézkedéseket, amelyek fókuszában a családok, a vidék és a kis és közepes méretű vállalkozások állnak.

Megerősített ajánlás

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, BBB mínusz/A-3 szintű besorolását pénteken az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta a minősítés stabil kilátását is. A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Ratings is a befektetési kategóriában, de az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván – ismertette a távirati iroda.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.