Nagyszabású új program a kkv-k támogatására

A Demján Sándor-programot a miniszterelnök jelentette be pénteki rádióinterjújában.

2024. 10. 11. 12:55
A kkv-kat segítő új programot az egyik legismertebb magyar vállalkozóról, Demján Sándorról nevezték el Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Demján Sándor-programmal segítjük meg a kis- és középvállalkozásokat – a többi között erről beszélt Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjúban. Ezzel a miniszterelnök megerősítette, amiről már korábban is szó volt, miszerint erős lendületet kíván adni a szóban forgó szektor fejlődésének.

A feladat fontosságát jelzi, hogy nemrégiben jött létre a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül a kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkárság, melynek vezetője Szabados Richárd lett. A minap ő is arról beszélt, hogy a gazdasági növekedési célok a magyar kis- és középvállalkozások (kky-k) segítségével érhetők el. Ezért megerősítésük érdekében lépéseket tesz a kormány – írja a Világgazdaság.

Mintegy kilencszázezer vállalkozás működik Magyarországon, amelyek 99,9 százaléka minősül mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak. Azaz: ez a szektor adja a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét. Ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai tulajdonú kkv-k termelékenysége 2022-ig javult, azonban továbbra is elmaradást mutat az uniós átlaghoz viszonyítva. Az alacsony termelékenység egyik oka, hogy az innovációk (digitalizáció, új technológiák, zöldmegoldások) kismértékben hasznosulnak a szektornál. A kormány jól gondolja, hogy a kkv-k termelékenységének felfuttatása nélkül nem érhetők el a következő évekre kitűzött növekedési célok. A kormány abban bízik, hogy a gazdaság három–hat százalék közötti növekedési ütemet tud majd felmutatni a következő években.

Ma már azt is tudjuk, hogy mindezek érdekében a kormány az akciótervének részeként kedvezőbbé teszi a Széchenyi-kártya-programot, tőkeprogram indul a kkv-k beruházásainak és versenyképességének támogatására, de új hitelprogram is, amely élénkíteni fogja az érintett cégek exportját.

Mindezek mellett a társaságok kifektetéseit támogató hitel- és tőkeprogram, továbbá egy − az online megjelenést és kapcsolattartást szolgáló – digitalizációs program is készülőben van.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.