Jelentősen nőtt a hazai növényházi zöldséghajtatás versenyképessége. Az elmúlt években a vidékfejlesztési pályázatoknak köszöngetően világszínvonalú fejlesztések valósultak meg az ágazatban. A beruházásoknak köszönhetően a termőterület is bővült – jelezte közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

A hajtatott paradicsom esetében a támogatásoknak és a kedvező hitellehetőségeknek is köszönhetően körülbelül 110 hektárral nőtt a termőterület, így ma már meghaladja a 310 hektárt. A megtermelt 150-160 ezer tonna paradicsom 75-80 százaléka bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom. A hazai termelők áprilistól októberig el tudják látni a hazai fogyasztókat koktél- és cseresznyeparadicsommal, fürtös paradicsomból pedig április elejétől vagyunk önellátóak, ekkortól annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportáljuk is a paradicsomot.
Jelenleg 1114 hektáron foglalkoznak növényházi paprikatermesztéssel a gazdálkodók, az éves betakarított mennyiség pedig eléri a 140 ezer tonnát. Az úgynevezett tölteni való paprika forgalma jelentősen megugrott az elmúlt években, azonban érezhetően nő a kereslet a nagyobb, színes és édes paprikák iránt. Mivel utóbbiból a hazai termelésben még relatíve kevés van, az ágazat komoly erőfeszítéseket tesz a színes paprikatípusok termesztésének fejlesztésére, különösen a kápiapaprika vagy a pritaminpaprika esetében látszik mindez.
A hajtatott uborka felülete az utóbbi nyolc évben megduplázódott, termésmennyisége pedig 2,5-szeresére nőtt. Jelenleg mintegy 120 hektáron folyik nagyrészt modern hajtató berendezésekben uborkahajtatás, negyvenezer tonnát meghaladó mennyiséget előállítva.
A hazai hajtatott zöldségek azon friss piaci termékek közé tartozhatnak, ahol lehetséges és megoldott a minőségi kínálat és az egész éven át történő áruházlánci beszállítás. Ebből adódóan növényházi termelésünk biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosít a hazai és nemzetközi piacra.
A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét, hiszen minden nap frissen kerülnek az áruházláncokba. Mindez természetesen a zöldségek ízében, élvezeti értékében is megmutatkozik. Ráadásul a hazai növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka- és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszer-egészségügyi biztonsága egyaránt igen magas. A fogyasztóknak a növényvédőszer-maradványoktól sem kell tartaniuk, hiszen a hazai hajtatott paprika-, paradicsom- és uborkakultúrákban már nyolcvan-kilencven százalékban a károsítók természetes ellenségeit felhasználva biológiai növényvédelmet alkalmaznak a termelők – írta a két szervezet.