Húsvétig nem éled fel az osztrák turizmus

Februárig még bizonytalan a helyzet, de a turizmus leghamarabb húsvét környéki újraindulásával számolnak Ausztriában, ahol a munkaerő-problémák mostanra lángoltak fel. Ott sem számítottak arra, hogy egy évig is elhúzódhat a lezárások miatti veszteséges időszak. A februárral megtoldott lezárás agyonvágja a síszezont is, ami ágazati szinten újabb jelentős veszteséget jelent, bár az állami támogatások a tervek szerint a nyárig kitartanak a „mintalaborban”.

2021. 01. 20. 5:50
null
Innsbruck, 2019. február 26. Lesikláshoz készül egy síelő a tengerszint felett 2256 méterre magasodó Hafelekar-hegy csúcsáról az ausztriai Innsbruckban 2019. február 25-én. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenszázalékos folytatólagos forgalomkompenzációt és további állami támogatásokat kérnek az ausztriai turizmus képviselői, miután a lezárás meghosszabbításával végképp elveszni látszik a téli szezon a síparadicsomokban éppúgy, ahogy Bécsben, a nagyvárosokban és a vidéki régiókban. Az osztrák szállodák vesztesége tavaly már hatmilliárd euróra rúgott.

Mély válság alakul

– A turizmust érintette legelőször, a legmélyebben és a leghosszabb ideig a járvány okozta válság. A februári zárlat egy újabb fájdalmas csapás a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a vendégeknek – állapította meg az osztrák szállodaszövetség (ÖHV). Jelezték:

számos szezonális piaci szereplőnek elvitte a bevételét a téli leállás, miközben már egy éve megtört a városi és a kongresszusi turizmus. Most már az ilyenkor népszerű wellnessturizmus forgalma is vészesen veszteséges Ausztriában,

ezért a szállodások követelik, hogy a gazdaságpolitika – ahogyan hazánkban is – az intenzív munkaerőigényű, szolgáltatói iparágak megerősítését szolgálja.

Lesikláshoz készül egy síelő az ausztriai Innsbruckban 2019-ben. Idén odalett a síszezon, miután újabb korlátozások bénítják az utazókat Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Az ausztriai szállásadók támogatják a pénzügyi tárca azon kezdeményezését, hogy – mivel a tagországok turisztikai piacai összességében több millió EU-s munkahelyet biztosítanak – újra kell gondolni az unió által a cégeknek biztosított éves támogatási keret felső határát, ami jelenleg 800 ezer euró.

Bizonytalan újrakezdés

– A turizmus újabb megsegítését sürgetik a gazdasági kamarák is, például a tavaly decemberben megítélt ötvenszázalékos forgalomkompenzáció további folyósítását tartják szükségesnek – ismertette lapunkkal Magyarország korábbi bécsi külképviselet-vezetője, Kovács Balázs. Az osztrák fővárosban élő szaktanácsadó felidézte:

a vasárnapi döntés szerint az éttermek, a szállodák február végéig biztosan nem nyithatnak ki Ausztriában, és rendezvényeket sem lehet tartani.

– Majd a február közepi vírushelyzet alapján – minimum kétheti felkészülési időszakot hagyva – döntenek az iparág újraindításának időpontjáról, amelynek most már nincs pontos céldátuma.

Ám például az eddigi 1,5 méteres védőtávolságot kétméteresre terjesztették ki, már csak ez az egyetlen járványügyi intézkedés is ellehetetleníti a vendégekkel való kontaktust

– mutatott rá Kovács Balázs.

Bécsben is hozzászoktak az emberek a maszkviselethez, viszont már azt is szigorúan megszabták, melyik típus az elfogadott Fotó: REUTERS/Lisi Niesner

Mint mondta, a központi költségvetésből minimális adminisztrációval, az online ügyfélkapun keresztül február közepétől az ottani szolgáltatók igényelhetik az új típusú forgalompótló támogatást (Ausfallbonus), amelyet az elmaradó reális forgalom harminc százaléka, legfeljebb hatvanezer euró erejéig kérvényezhetnek, és egy héten belül kézhez is kaphatnak a piaci szereplők.

Kedvezményes áfa az év végéig

Továbbá az eddigi adókönnyítéseket 2021 végéig meghosszabbították:

például egész évben a kedvezményes, ötszázalékos áfát kell fizetni minden étel és alkoholos, alkoholmentes ital értékesítése után az éttermekben, a fogadókban, a kávéházakban, az utcai büfékben, a kolbászárusoknál, sőt a menhelyeken is.

A csökkentett adókulcs vonatkozik a szállásszolgáltatásra is, ideértve a magánszálláshelyeket, a vendégházakat, a privát szobák, nyaralók, kempinghelyek kiadóit. Ugyancsak jár az éves kedvezmény a színházi előadások, az állatparkok, a múzeumok, a természetvédelmi parkok, a kertek, a mozik, a cirkuszi rendezvények szervezőinek, üzemeltetőinek is.

Idén a hütték üzemeltetői is csak az állami támogatásba kapaszkodhatnak Fotó: 123RF

Átvállalt felelősség

Emellett a Nemzeti Tanács úgy döntött, hogy – mivel a válság miatt minden biztosító visszavonta ajánlatait az utazási csomagokkal járó kockázatok miatt – az irodák utasait a jövőben a cég esetleges fizetésképtelensége esetén az állam kártalanítja.

A válság normalizálódására a nyártól számítanak, addig kitart a támogatáspolitika, de bíznak abban is, hogy a húsvét már komoly bevételeket hozhat a turizmusban

– fűzte hozzá az ausztriai szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.