A terroristák majdnem a szomszédban vannak

Bosznia-Hercegovina hajlandó visszafogadni azokat az állampolgárait, akik az elmúlt években az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcoltak Irakban és Szíriában.

2019. 02. 26. 11:12
Migrants sit next to a bus after it was stopped and turned back by the police, near Konjic
Migrációs nyomás alá került a nyugat-balkáni állam Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosznia-Hercegovina hajlandó visszafogadni azokat az állampolgárait, akik az elmúlt években az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcoltak Irakban és Szíriában. Erről a boszniai belbiztonsági miniszter, Dragan Mektics nyilatkozott tegnap több sajtóorgánumnak. Mint hangsúlyozta, hazája nem tagadhatja meg saját állampolgáraitól, hogy hazatérjenek, még akkor sem, ha a terroristák oldalán harcoltak.

– Ha azonban bebizonyosodik, hogy az Iszlám Állam tagjai voltak, ahogy hazatérnek, letartóztatjuk és büntetőeljárás alá vonjuk őket – hangsúlyozta. A minisztérium hivatalos adatai szerint Boszniából legalább háromszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz 2012 után, mintegy kétszáz férfiról és hetven nőről van tudomásuk, akik összesen hatvan gyermeket vittek magukkal. A hadszíntéren további hetven gyermeket nemzettek. A bosnyákokat szélsőséges imámok, illetve az interneten terjesztett propagandavideók késztethették a kiutazásra, de a radikalizmus elterjedése ahhoz is köthető, hogy a délszláv háború idején a boszniai muszlimoknak Iránból, Afganisztánból és arab országokból érkező több ezer szélsőséges nyújtott segítséget, közülük sokan azóta is Boszniában vannak.

Donald Trump amerikai elnök nemrég arra szólította fel az európai országokat, hogy fogadják vissza azt a nyolcszáz európai harcost, akik jelenleg kurd fogságban vannak Északkelet-Szíriában. Az Iszlám Állam által Irakban és Szíriában kiépített „kalifátus” mára szinte teljesen megszűnt – mindössze egy négyzetkilométernyi területre szorult vissza – a nagyhatalmak támogatását élvező csapatok harctéri sikereinek köszönhetően. Az Európai Parlament tavalyi jelentése szerint 3900 és 4300 közé tehető az európai uniós tagországokból toborzott Iszlám Állam-harcosok száma, harminc százalékuk pedig már hazatért – írja a Financial Times.

Míg a nyugati államok nem szívesen fogadják vissza a potenciális terrorveszélyt jelentő állampolgáraikat, Bosznia már megkezdte a Szíriában tartózkodó honfitársai személyazonosságának vizsgálatát, egyelőre tíz dzsihadista visszafogadásáról tárgyalnak. Dragan Mektics közölte, ez csak abban az esetben történhet meg, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy boszniai állampolgárokról van szó. Boszniába eddig ötven iszlamista harcos tért vissza a Politicónak nyilatkozó Vlado Azinovic politikai elemző szerint. Mint mondta, mindannyiukat megfigyelés alatt tartják.

Migrációs nyomás alá került a nyugat-balkáni állam
Fotó: Reuters

– Túlzás lenne azt állítani, hogy nem jelentenek veszélyt a visszatérők. A radikalizálódott emberek odahaza terjeszthetik tanaikat. Bosznia természetesen ellenőrizni fogja, bíróság elé állíthatja, börtönbe zárhatja őket. Azt, hogy Szíriában milyen bűncselekményeket hajtottak végre, arról a szíriai kurd erők tudják tájékoztatni Szarajevót – mondta lapunknak Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő mindenesetre úgy véli, az egyre nagyobb migrációs nyomás alá kerülő Boszniában a fennálló helyzet nem növeli a biztonságot.

Zeljko Cvrtila horvát biztonsági szakértő a Vecernji List című napilapnak azt mondta, az egész régió biztonsága attól függ majd, hogyan viszonyulnak a boszniai hatóságok a visszatérő dzsihadistákhoz, mert aki eddig bűnösnek vallotta magát, minimális büntetést kapott, legfeljebb egy év szabadságvesztést, ami biztonsági szempontból elfogadhatatlan.

MAGYAROK MEGFIGYELÉS ALATT

Felelőtlen az a hatóság, amely arról beszél, hogy minden, terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyről tudnak, fejtette ki lapunknak a Terrorelhárítási Központ (TEK) illetékese. Szerinte arról már jó eséllyel információhoz juthatnak, hogy melyik magyar állampolgár áll(t) be terrorszervezethez vagy ment el harcolni olyan térségbe, ahol nem szövetséges haderő harcol. Így a TEK is tudott arról a móri fiatalemberről, aki az Iszlám Államhoz indult harcolni, majd a török–szíriai határnál elfogták, hazatoloncolták, itthon elítélték. Ugyancsak a Terrorelhárítási Központnak köszönhető, hogy bíróság elé állították és elítélték azt a volt rendőrt, aki Donyeckbe ment, hogy a szakadárok oldalán harcoljon. A TEK a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően pontosan ismeri az Európából az Iszlám Államhoz csatlakozott szélsőségeseket, akik nemzetközi körözés alatt állnak, így az EU területére belépve azonnal elfogják őket. Lapunk úgy tudja, magyar állampolgár nincs közöttük, ám az nem zárható ki, hogy magyar nemzetiségű igen. (Sz. L. J.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.