Válságban az erdélyi magyar orvosképzés

Újabb tárgyalások várhatók a következő hetekben a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem vezetése és a magyar tagozat képviselői között.

null
Hóban-fagyban is folyamatosak a tüntetések a megváltozott rendszerű felsőoktatási intézmény előtt Fotó: MTI/Boda L. Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tárgyalások várhatók a következő hetekben a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem vezetése és a magyar tagozat képviselői között, miután nincs megegyezés a diákok el nem ismert vizsgáiról, s a régóta követelt önálló főtanszék létrehozása ügyében sincs elmozdulás.

Kedd este mintegy kétszázan tüntettek a marosvásárhelyi prefektúra épülete előtt az orvosi egyetemen tanuló, illetve oktató magyarok jo­gaiért. Jelen állás szerint a felsőokatási intézmény azért nem ismeri el a magyarul ­tanuló diákok vizsgaeredmé­nyeit, mert a magyar tanárok a korábbi vizsgarend szerint vizsgáztattak. Az oktatók az új rendszert megalázónak tartják, hiszen egyfajta fordítói szerepre korlátozza őket. Azt is kifogásolják, hogy ezzel kizárják az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

A marosvásárhelyi intézmény vezetése az egyetemi autonómiára hivatkozva 2011 óta elutasítja az oktatási törvény által előírt önálló főtanszéket a magyarok számára. A helyzet a minap a bukaresti magyar–román külügyminiszteri találkozón is szóba került. Szijjártó Péter tárcavezető a megbeszélés után azt nyilatkozta: a magyar főtanszék esetében a budapesti kormány, illetve a Richter támogatást tudna nyújtani a működéshez, s ezt fel is vetette román tárgyalópartnerének.

Hóban-fagyban is folyamatosak a tüntetések a megváltozott rendszerű felsőoktatási intézmény előtt
Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a Magyar Nemzet megkeresésére jogállamisági kérdésnek nevezte, hogy az oktatási törvény egyik cikkelyét – amely a multikulturális egyetemekről szól – nem alkalmazzák a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. „Az egyetemi autonómia nem arról szól, hogy az adott egyetem eldönti, mely cikkelyeit nem tartja be az oktatási törvénynek. Ha az állam képtelen betartatni a jogot, akkor felveti a kérdést, hogy mit üzen ezzel az állampolgárainak” – mondta az ­elemző.

Szerinte a mostani eset, ami a vizsgák kérdését illeti, szorosan kapcsolódik az önálló magyar kar problémájához. „Ha továbbra sem hozzák létre, akkor arra lehet számítani, hogy minden eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni a magyar nyelvű oktatást. Az egyetem vezetőségének mintha éppen az lenne a célja, hogy ne legyen vonzó a magyar hallgatóknak ez az egyetem. Ezért a megoldás hosszú távon – de láthatjuk, hogy rövid távon is – a magyar kar létrehozatala és a törvény betartása az egyetemen. Enélkül a politikai széljárásnak van kitéve a magyar nyelvű orvosképzés” – fogalmazott Illyés Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.