Bizalomépítés a gyanakvás idején

Watt, Cooper, Tesla — híres fizikusok, akik irodát kaptak a Huawei brüsszeli laborjában. Itt, a fizikusokról elnevezett szobákban ellenőrizhetik a Huawei kínai technológiai óriáscég megoldásait, termékeinek biztonságát azok, akik aggódnának: minden adatuk megfelelő kezekbe kerül-e, ha a politikai viták kereszttüzében álló céggel kötnek megállapodást. Ahogy az üzlet, úgy a digitális szupersztráda sem épülhet meg bizalom nélkül. Márpedig most épp ez a legfájóbb hiányosság.

Sitkei Levente (Brüsszel)
2019. 03. 07. 16:18
null
Gyorsan fejlődnek a cég szolgáltatásai. Európa Kínától félti adatait Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ne feltételezz semmit! Ne higgy el senkinek semmit! Ellenőrizz mindent! – idézte fel a labor ünnepélyes átadóján Ken Hu, a Huawei elnöke az angol megnevezésből adódó ABC-szabályt. A bizalom 2019-ben szinte teljesen eltűnt a technológia fejlődésével, a politika pedig átszövi a mindennapokat. A kínai cég nyaktörő tempóban fejleszti szolgáltatásait, és készen áll, hogy a nem túl távoli jövőben egy új generációs világhálót építsen ki, amely az eddig ismertnél sokkal hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb lesz.

A most átadott labor feladata is az, hogy a Huawei bebizonyítsa, nem kell félni tőle, bármit is állítson törekvéseiről a világsajtó. Nagyon leegyszerűsítve a helyzetet azt mondhatjuk, a Huawei versenyelőnye kárt okoz a nyugati technológiai cégeknek, egyúttal attól is tartanak, hogy a kínai cég betörésével Európába veszélybe kerülnek az európai titkok, a digitális selyemút pedig épp azoktól nem lesz biztonságban, akiktől Európa ma is tart: a kínaiaktól. Azaz lehet, hogy az 5G-rendszert tervező görögök épp azt magyarázzák a felhasználásra készen álló trójaiaknak, hogy az az ajtónak tűnő valami a hálózaton csak a dizájn része.

A kiberbiztonság kérdése különösen az európai parlamenti választások előtt fontos, hiszen számos adatot továbbítanak digitálisan, és a közösség is aggódik, befolyásolható-e a választás menete kívülről. Jelenleg nincs egységes kiberbiztonsági szabályozás, többek között azért is megy nehezen az egyeztetés, mert az óriáscégek nem hajlandóak átadni minden adatot az uniós intézményeknek. Itt persze üzleti titkokról is szó van, de a bizalomhiányról is.

A kimutatások szerint ahogy fejlődik a digitális adattovábbítás, úgy csökken a felhasználók bizalma ezekben az eszközökben, úgy növekszik az aggodalom, hogy az adatokat valaki illetéktelen is meg tudja szerezni. A Huawei igyekszik bizonyítani, hogy nem szándéka sem az adatok eltulajdonítása, ahogy a politikát is megpróbálják távol tartani maguktól, mondván, ők egy profitorientált üzleti vállalkozás, amely történetesen Kínából származik.

Gyorsan fejlődnek a cég szolgáltatásai. Európa Kínától félti adatait
Fotó: A szerző felvétele

A cég meglátása szerint közös feladat a kiberbiztonság megteremtése, de legalábbis a jelenlegi, szabályozatlan viszonyok rendezése, ami később elvezethet a mostaninál nagyobb biztonsághoz. Ezért hangsúlyozza nyitottságát és hívja meg a partnereit a közös munkára, hogy az esetleges hibákat ki tudják küszöbölni. Márpedig hibák minden rendszerben vannak, a jelenlegi adattovábbítási rendszerek pedig olyan bonyolulttá váltak, hogy folyamatos javítás és áttervezés szükséges a működtetésükhöz. Külön kiemelték a dolgok internete előretörését: a világháló 2025-re a becslések szerint 75 milliárd különböző eszközt fog összekapcsolni, legyenek azok önvezető autók vagy okostelefonok, esetleg atomerőművek, elektromos hálózatok, utcai jelzőlámpák; olyan eszközök, amelyek meghibásodása jelentős kockázatokat rejt.

Nem beszélve a választásokról, amelyeket valóban le lehet online módon is vezényelni, de kérdéses, ez mennyire megbízható. Észtországot Európa-szerte dicsérik, amiért korát meghaladva a választásokon nem használnak régimódi, analóg eszközöket, mint papír és toll, amelyet utána kézzel megszámol az illetékes személy, hanem digitalizálta a választásoktól egészen a társadalombiztosításig az élet minden területét. „A jelenlegi helyzetben még nincs biztonságosabb megoldás annál, mint hogy a választópolgár tollal egy x-et húz egy papírra. A jövőben, a biztonságos hálózat elérésével ez megváltozhat” – mondta lapunknak Mika Lauhde, a Huawei kiberbiztonságért felelős alelnöke.

Római érdeklődés

Olaszország tárgyalásokat folytat egy olyan szándéknyilatkozat aláírásáról, amely révén csatlakozhat a kínai Új selyemút kezdeményezéshez. Erre március végén kerülhet sor, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök Olaszországba látogat – közölte egy kormányzati tisztviselő. Az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára, Michele Geraci elmondta, amennyiben Olaszország aláír egy ilyen megállapodást, az csupán egy „kezdeti keretmegállapodás” lesz. Az Egyesült Államok bírálja Olaszország csatlakozási szándékát. A Hszi Csin-ping által támogatott Új selyemút, hivatalos nevén Egy övezet – egy út kezdeményezés célja, hogy szárazföldi és vízi úton összekösse Kínát Közép- és Délkelet-Ázsiával, Európával, Afrikával, illetve a Közel-Kelettel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.