Eltérő vélemények a pártcsaládon belül is

Napok óta foglalkoztatja az európai sajtót az Európai Néppárton (EPP) belül keletkezett törés, illetve Manfred Weber frakcióvezetőnek az Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett ultimátuma.

2019. 03. 08. 6:44
null
Budapest, 2018. szeptember 17. Markus Grübel, a német Bundestag tagja, a német szövetségi kormány vallásügyi biztosa beszédet mond a Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében című konferencián a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2018. szeptember 17-én. A tanácskozást a Miniszterelnökség, a Konrad Adenauer Alapítvány és az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciója szervezte. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta foglalkoztatja az európai sajtót az Európai Néppárton (EPP) belül keletkezett törés, illetve Manfred Weber frakcióvezetőnek az Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett ultimátuma.

A brit Reuters, a francia AFP és az amerikai Bloomberg hírügynökség is beszámolt az elmúlt napok fejleményeiről, többek között lapunk tegnapi szerkesztőségi vezércikkét, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait is idézve.

A Wiener Zeitung bécsi napilap hosszabb elemzést készített, amelyben a Fidesz kizárását kezdeményező EPP-tagpártok súlytalanságára hívta fel a figyelmet, hiszen – írják – együttesen összesen 44 delegáltat küldenek a néppárt 264 fős választmányába a március 20-i ülésre, ahol a Fidesz sorsáról dönthetnek.

– Összehasonlításképpen: a német CDU/CSU-nak 26 küldöttje van. Ők ugyanúgy elvetik a Fidesz kizárását, mint a lengyel Polgári Platform (15 delegált), a spanyol Néppárt és a francia Köztársaságiak (14-14 küldött) – olvasható.

A magyar kormány plakátkampányáról a Wiener Zeitung azt írja: „A magyar miniszterelnök vagy azt próbálja kitapogatni, hogy milyen messzire mehet el – mint 2015-ben a halálbüntetés visszaállításáról elhangzott kijelentéseivel –, vagy alábecsülte a jelenlegi kampány hatását. Utóbbi, taktikai érzékét ismerve, meglepő lenne”.

– A provokáció szándékos akciónak tűnik a magyar kormányfő részéről annak érdekében, hogy Európa legerősebb politikai családja kiközösítse pártját. Amint kikerül onnan, az Európai Konzervatívok és Reformerek domináns erejévé válhat a Fidesz, amire Orbán Viktor régóta vágyik – írja a Le Soir című belga lap. – Ideje volna Orbán Viktort végre kirúgni – véli a Redaktionsnetzwerk című német lapcsalád központi szerkesztőségének cikke.

Úgy vélik, Orbán Viktor túl sok vörös vonalat lépett át, az Európai Néppárt pedig túl sokáig várt arra, hogy a saját háza táján rendet tegyen. A svéd Aftonbladet hasonló távolságtartásra inti az EPP-ben helyet foglaló svéd Mérsékelt Pártot, amelynek vezetője, Ulf Kristersson a napokban azt mondta, hajlandó lenne koa­lícióra lépni a szélsőjobboldalinak tartott Svéd Demokratákkal.

A Fidesz kizárását mindeközben rossz lépésnek nevezte a francia jobboldali Köztársaságiak európai parlamenti listavezetője, Francois-Xavier Bellamy, aki a France Inter rádiónak azt mondta: nem lehet megszabadulni egy legyintésre egy olyan párttól, amelyik 2001 óta tagja az EPP-nek, hiszen ez további törésvonalakat okozna a kelet- és a nyugat-európai országok között.

A nemzeti-konzervatív észt Pro Patria párt elnöke, Helir-Valdor Seeder pedig úgy vélekedett tegnap, hogy nem szabad elhamarkodottan kizárni a Fideszt, mondván, a magyar kormánypárt nem ítélhető meg egyoldalúan.

Pozitív elemként emelte ki a Fidesszel kapcsolatban, hogy Európában egy egységes keresztény kulturális tér kialakítása mellett száll síkra, a nemzeti identitást és a családi értékeket akarja erősíteni. Ugyanakkor problémaként említette Magyarország szoros kapcsolatát Oroszországgal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.