Szófia kegyeiért küzd Moszkva és Brüsszel

Az ötszáz évig tartó török uralom alóli felszabadulásának 141. évfordulóját ünnepelte vasárnap Bulgária. A bolgár társadalmat továbbra is mélyen megosztja az ünnep. Az oroszbarátok és a ruszofóbok a mai napig azon vitatkoznak, hogy az 1877—78-as orosz—török háború valódi célja az ország felszabadítása vagy megszállása volt-e.

2019. 03. 04. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–török háborút lezáró San Stefanó-i békeszerződéssel Bulgária visszanyerte államiságát, de az ország a teljes függetlenségét csak három évtized múlva tudta kivívni. A szerződés értelmében Bulgária orosz protektorátusként a Balkán leghatalmasabb országává vált volna, amivel a cár korlátlan befolyásra tett volna szert a félszigeten. A túlzott orosz térnyerés miatt azonban az 1878. évi berlini kongresszus felülbírálta a békeszerződés tervezetét: Bulgária visszakapta ugyan államiságát, de elveszítette a trákiai és macedóniai területeit.

Fotó: Reuters

Bojko Boriszov (képünkön) kormányfő az ünnepi beszédében hangsúlyozta az orosz hadsereg mellett harcoló bolgár önkéntesek áldozatvállalását. Történészek szerint a százezernyi bolgár felkelő segítsége nélkül a cári hadsereg nem tudta volna legyőzni a török szultán korszerűbb fegyverzettel ellátott hadseregét. A korabeli európai és orosz közvélemény szerint a háború hitháború volt, amelyben a kereszt küzdött a félhold ellen a keresztény testvérek felszabadításáért.

Az oroszellenes tábor szerint Moszkva és Szentpétervár bolgárpolitikáját mindig a hosszú távú orosz birodalmi érdekek vezérelték, amelyek lényege, hogy legyen egy gyenge és oroszbarát Bulgária, amely nem akadályozza az orosz expanziót a tengerszorosokhoz. A mai orosz bolgárpolitika a pánszláv eszmékre és a közös ortodox egyházi hagyományokra hivatkozva, politikusok megvásárlásával és a korrupció állandó fenntartásával igyekszik megőrizni befolyását Bulgária felett.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly az évfordulóra Kirill pátriárkát küldte, akinek a szófiai látogatása politikai botránnyal végződött. A pátriárka bírálta Rumen Radev államfőt, amiért az elnök a beszédében megemlítette, hogy Bulgária felszabadításában az orosz katonákon kívül részt vettek még lengyel, finn és román katonák is. Az orosz államelnök idén az ünnepre Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt küldi a bolgár fővárosba, aki a tervek szerint ma a szófiai Alekszandr Nyevszkij-székesegyházban találkozik Bojko Boriszov kollégájával.

A bolgár nemzeti ünnep előtt két nappal Bulgáriába látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, aki a Bojko Boriszovval folytatott megbeszélése után arra szólította fel Moszkvát, hogy térjen vissza az INF-rakétaszerződés teljesítéséhez. Stoltenberg kijelentette, hogy Bulgária nagyra értékelt tagja a NATO-nak, stratégiai partnernek számít a Fekete-tenger, Koszovó és Afganisztán térségében. Válaszában Boriszov elmondta, hogy „Bulgária nem Oroszország trójai falova a NATO-ban, a bolgárok pedig a katonai szövetség legfegyelmezettebb és leglojálisabb tagjai”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.