Távozóban vannak már a keletiek

Judi Tamara
2019. 03. 01. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb 2009-ben vándoroltak be ennyire kevesen Nagy-Britanniába az ­uniós tagállamokból, derült ki a brit statisztikai hivatal tegnap nyilvánosságra hozott adataiból, amelyek arra is rávilágítottak: a brexit küszöbén álló szigetország viszont az elmúlt tizenöt évben nem tapasztalt ilyen magas nettó migrációs számot (a bevándorlók száma mínusz a kivándorlók száma – a szerk.) az EU-n kívüli államok esetében. Eszerint a tavaly szeptemberrel zárult 12 hónapban 202 ezren érkeztek letelepedési szándékkal az EU-ból, míg 145 ezer európai döntött a távozás mellett.

Talán ennél is árulkodóbb, hogy jelenleg a statisztikai hivatal által csak EU8-nak nevezett államok – a 2004-ben csatlakozott, nyolc kelet-közép-európai ország, köztük Magyarország – jelentik az egyetlen olyan mintát, ahol a nettó ­migrációs mérleg negatív, tehát többek vándorolnak ki, mint amennyien érkeznek a brit szigetekre. Számszerűen: a vizsgált időszakban 38 ezer kelet- és közép-európai érkezett, és ennél jelentős mértékben többen, körülbelül 53 ezren távoztak a szigetországból.

Fotó: REUTERS/Peter Nicholls

– A brexit jelentette politikai insta­bilitás, a gyengélkedő font, illetve a tény, hogy otthon egyre jobbak a munkalehetőségek – ezeket sorolta magyarázatként a kelet- és közép-európaiak kivándorlásának okaira az Oxfordi Egyetem egy kutatója a BBC-n. Mások szerint az EU-tagságról szóló népszavazás után megerősödő idegenellenesség is elrettentő hatással van a külföldiekre: a 2016-os referendum utáni egy évben közel harminc százalékkal nőtt az európaiakkal szembeni, idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma. A londoni rendőrség nemrég jelezte: a március végi kilépés közeledtével egyre inkább elszabadulhatnak az indulatok, így a továbbiakban is számolnak a gyűlölet-bűncselekmények magas számával.

Ami az EU-n kívülről Nagy-Britanniába érkezőket illeti, a nagy számuk annak fényében nem meglepő, hogy a londoni kormány már számos alkalommal megfogalmazta: a kilépés után egyenlőséget akar az uniós, illetve az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országok polgáraira vonatkozó bevándorlási szabályokban. – Az ­európaiak nem ugorhatnak majd a sor elejére – ígérte Theresa May kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.