Weber: Bízhatnak bennünk

Erős, okos és jóhiszemű Európát vizionált tegnap Brüsszelben Manfred Weber, aki kampányrendezvényén nemcsak európai turnéjának tapasztalatait összegezte, de ígéretet tett rá, hogy az Európai Bizottság elnökeként új fejezet nyit majd a politikában.

Judi Tamara
2019. 04. 04. 14:12
WEBER, Manfred
A bajor politikus tegnap az Európai Parlamentben. Szerinte az életformánk a tét Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampánynyitót tartott tegnap Brüsszelben Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A rendezvényen a pártcsalád elnöke, Joseph Daul is felszólalt az Európai Bizottság elnöki székébe igyekvő parlamenti frakcióvezető mellett, aki legújabb választási szlogenjeként az angol The Power of We (magyarul: A bennünk rejlő erő) mondatot nevezte meg. Manfred Weber – aki az utóbbi hetekben állandóan terítéken tartotta a jogállamisági kérdéseket és a magyar ügyet – tegnap este ismét az unió alapelvei­nek védelme érdekében szólalt fel, mondván: programjának egyik pillére éppen a demokráciába vetett hit. – 2019-ben nem kevesebb, mint az európai életforma a tét – hangoztatta, majd az általa már korábban beharangozott jogállamisági mechanizmust ajánlotta a közönség figyelmébe.

A néppárti csúcsjelölt Európa vízióját három dimenzióra osztotta: erős – a terrorizmust megfékezni képes Európára, egy, a modern technológiára sokat adó okos kontinensre, illetve a szociális felelősséget szem előtt tartó, jóhiszemű Európára van szükség, állította. Manfred Weber mindamellett, hogy méltatta a Juncker-bizottság öt évének eredményeit, ismét arról biztosította szavazóit: új fejezetet akar nyitni. – A néppárt már korábban is bizonyította, megbízhatnak bennünk – húzta alá.

A bajor politikus tegnap az Európai Parlamentben. Szerinte az életformánk a tét
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Egy, a tegnapihoz hasonló kampányeseményre már január elején is sor került. Manfred Weber akkor a zömében fiatalokat felvonultató rendezvényen sajtóértesülések szerint arról beszélt: a néppárt a jövőben a szocialistákra és a liberálisokra egyaránt partnerként tekint, az együttműködés kizárólagos feltételét pedig az unióbarát értékek jelentik. – Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll – hangoztatta. Tegnap a brüsszeli EUobserver hírportál egy esélylatolgató cikke szintén arra emlékeztetett, a centrista EPP eddig gyakorlatilag egyetlen pártcsaládtól sem határolta el magát. Mint írták, valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a párt a jövőben sem kényszerül számára kellemetlen szövetségre. Ugyanis becslések szerint a következő parlamenti ciklusban mindössze harminc százalékra tehető majd azon képviselők aránya, akikről úgy tartják, nem tisztelik az uniós értékeket.

Manfred Weber a néppárti csúcsjelöltségének bejelentése óta egyébként már 17 európai tagállamban fordult meg. Hazánk is szerepelt az összesen 35 ezer kilométert felölelő kampánykörút állomásai között, bár Manfred Weber március eleji budapesti látogatását jócskán beárnyékolta a Fidesz és a néppárt konfliktusa. A bajor politikus akkor Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott egyeztetéseket, a Dohány utcai zsinagógába is ellátogatott, és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Lövfen a menekültelosztás mellett

Az alapvető jogok tiszteletben tartásának jelentőségét hangsúlyozta tegnap Brüsszelben Stefan Lövfen, aki az uniós parlament Európa jövőjéről szóló vitasorozatán szólalt fel. A baloldali svéd miniszterelnök beszédében a foglalkoztatást, a biztonságpolitikát, a klímaváltozást és a migrációt nevezte meg az előttünk álló időszak legfontosabb kihívásaként. Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a migrációs válság nem ismétlődhet meg, a kao­tikus bevándorlási folyamatok az egész kontinensre hatással vannak. – Megerősíti azokat a jobboldali szélsőségeseket is, akik kizárólag a gyűlöletkeltésben érdekeltek – mondta. A szabályozott bevándorlás három feltételeként pedig az EU-n kívüli országokkal való hatékony együttműködést, a külső határok folyamatos védelmét, illetve a már érkezett menedékkérők igazságos, valamennyi tagállamot érintő elosztását említette. Mint mondta, nem lehetséges, hogy egyes tagországok úgy élvezzék a schengeni vívmányok nyújtotta előnyöket, hogy közben nem vállalnak felelősséget a menekültelosztásban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.