A spanyol pártok többsége nem támogatja Sánchez szocialista kormányfő újraválasztását

A nagy spanyol pártok többsége nem támogatja Pedro Sánchez szocialista kormányfő újraválasztását – derült ki a pártvezetők csütörtökön Madridban tett nyilatkozataiból, miután egyenként tájékoztatták álláspontjukról VI. Fülöp spanyol királyt.

Forrás: MTI2019. 06. 06. 21:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uralkodó a törvényi előírásoknak megfelelően konzultációt kezdett az alsóház pártjaival az április 28-i választások utáni kormányalakítási lehetőségekről, hogy felmérje: melyik miniszterelnök-jelöltnek lehet esélye megszerezni a parlamenti szavazáson a szükséges többséget, majd pedig kormányt alakítani.

A találkozók sora szerdán vette kezdetét a legkisebb, mindössze egy-két képviselői mandátummal rendelkező pártoktól haladva a nagyobb politikai erőkig.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzi frakcióval rendelkező konzervatív Néppárt (PP) elnöke a csütörtöki megbeszélés után elmondta: arról tájékoztatta az uralkodót, hogy nem támogatják Sánchez miniszterelnökké választását.

A PP álláspontját Casado azzal indokolta, hogy a választók az ellenzék vezetését bízták pártjára, illetve hogy nem bíznak meg Pedro Sánchezben. Bírálta a szocialista vezető gazdaság- és Katalónia-politikáját.

„Nem tudjuk milyen terve van Spanyolország számára” – jegyezte meg. A pártelnök úgy vélte, a szocialista párt (PSOE) nincs patthelyzetben, és Sánchez megválasztásának tőlük függetlenül is megvan az esélye.

Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke szintén az ellenzék vezető erejeként definiálta pártját, és kijelentette, hogy ők sem fogják támogatni a parlamentben Sánchez kormányfővé választását. A szocialistákat „az ország érdekében” mielőbbi kormányalakításra ösztönözte.

Pablo Iglesias, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali tömörülés vezetője szerint a „legésszerűbb” az volna, ha közreműködésükkel egy baloldali koalíciós kormány jönne létre Spanyolországban, hogy így biztosítsák a politikai stabilitást.

Mint mondta, nyilvánvaló, hogy Sánchez az Állampolgárok párt támogatását kereste, de az is nyilvánvaló, hogy „ezt nem kapta meg”.

Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke a PSOE kormányzását elutasító álláspontját tolmácsolta az uralkodónak. Egy olyan kabinet megalakulását tudnák csak támogatni, amely „helyre akarja állítani az alkotmányos rendet” az országban, és újból alkalmazná az alkotmány 155. cikkét – mondta.

Ez utóbbi alkalmazásával függesztették fel ideiglenesen Katalónia autonómiáját a 2017. október 1-jei alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazást követően.

A VOX elnöke sajnálatosnak nevezte azt a „demokratikus anomáliát”, hogy VI. Fülöpnek olyan politikai erőket is fogadnia kell most, amelyek államellenes puccsot hajtottak végre Katalóniában.

A nap folyamán találkozott a királlyal az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi pártot képviselő Laura Borrás. A megbeszélés után elmondta: közölte VI. Fülöppel, hogy a katalánoknak nincs királya. Sánchez megválasztását ők sem fogják támogatni szavazatukkal – tette hozzá.

A király utolsóként fogadta Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, aki azonban csak azután áll a nyilvánosság elé, hogy Madridban találkozik Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.