Vestager lehet Macron kompromisszumos jelöltje

Donald Tusk a mai találkozó eredményességétől függetlenül is folytatja a konzultációt a tagállami vezetőkkel, illetve a csúcsjelölteket delegáló Európai Parlamenttel.

Judi Tamara ( Brüsszel)
2019. 06. 07. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este egy informális vacsora keretében folytatódnak az egyeztetések az uniós csúcspozíciók sorsáról. Ezúttal nem valamennyi tagállami vezető találkozik Brüsszelben, hanem a május végi európai parlamenti (EP-) választásokon legjobb eredményt elért, így a hatalomszerzésre esélyes pártcsaládokat képviselő kormányfők. A jobboldali pártokat magába tömörítő Európai Néppárt részéről Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Krisjanis Karins lett miniszterelnök vesz részt a munkavacsorán, ahol a szocialistákat Pedro Sánchez spanyol, illetve António Costa portugál miniszterelnök képviseli. A liberálisok Mark Rutte holland miniszterelnököt és a házigazdát, Charles Michel ügyvezető belga kormányfőt delegálják.

Az eredményekkel kapcsolatban már most szkeptikusak lehetünk, ugyanis két nyilvánvaló név – Angela Merkel és Emmanuel Macron – hiányzik a listáról: a német kancellár és a francia elnök továbbra is a háttérből irányítja a mára meglehetősen összekeveredett szálakat. Mivel az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács minősített többséggel tesz majd javaslatot az Európai Bizottság elnökének személyére – itt a támogató tagállamok száma mellett a lakosságuk mérete is számít –, Olaszország és Lengyelország, sőt a kilépés kapujában toporgó Nagy-Britannia véleményére is érdemes figyelni. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke éppen ezért a mai találkozó eredményességétől függetlenül is folytatja a konzultációt a tagállami vezetőkkel, illetve a csúcsjelölteket delegáló Európai Parlamenttel.

A feladat összetettségét jól jelzi, hogy Tusk már szerdán egyeztetett Antonio Tajani EP-elnökkel, amit épp a testület szocialista frakciója illetett kritikával, mondván, hogy az egyébként néppárti politikus nem kapott felhatalmazást a pártcsaládok nevében való tárgyalásra. A frakciók a politikai fősodor gyengülése és a liberális–zöld erők erősödése nyomán a parlamenti többség kialakításával is küzdenek, és a csúcsjelöltek kérdésében is megosztottak. Az Európai Néppárttal szembeni egyik fő kritika, hogy ezúttal ne a folyamatosan gyengülő, de így is legnagyobb pártcsalád zsebelje be valamennyi uniós csúcspozíciót.

Donald Tusk az európai választásokat követő informális EU-csúcstalálkozón utóbbira ígéretet is tett. Mint mondta, csomagban – az Európai Tanács és Európai Központi Bank leendő vezetőjének, illetve a kül- és biztonságpolitikai főképviselő személyével – együtt tárgyalják majd a bizottsági elnöki poszt sorsát, mégpedig úgy, hogy figyelembe veszik a politikai, földrajzi és nemi egyensúlyt. Macron, sajtóinformációk szerint, épp ebből a logikából kiindulva ajánlotta a visegrádi államoknak a kül- és biztonságpolitikai főképviselői széket, amennyiben azok támogatják az elnök bizottsági elnökjelöltjét.

A francia favorit továbbra is Michel Barnier lehet, de a dán Margrethe Vestager (képünkön) neve is egyre gyakrabban kerül elő. A liberális versenyjogi biztos – mindamellett, hogy nő, és hazájában, Dániában is nagy támogatottságot élvez – egy friss videó­ban elhintette, hogy Macron bizony biztosította a támogatásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.