Amerika milliókkal támogatja Guaidót?

Guaidó szerint Nicolás Maduro elnök hatalma Venezuelában nem legitim, mivel az ellenzék nem indult az elnökválasztáson.

Zetelaki Réka
2019. 07. 18. 16:02
Rally against Maduro's government, in Caracas
Az ellenzéki vezetőnek nem fordít hátat az Egyesült Államok. Fotó: Carlos Garcia Rawlins Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök kormánya azt tervezi, hogy eltéríti a közép-amerikai országoknak szánt humanitárius segély egy részét, és ebből finanszírozza az USA által támogatott venezuelai ellenzéket, írta szerdán a Reuters hírügynökség az általa megszerzett kormányzati dokumentumokra hivatkozva. A 41,9 millió dollár Guatemalát és Hondurast volt hivatott támogatni, amelyek a szegénység, a bűnözés és a munkahelyek hiánya miatt az USA-ba irányuló migráció főbb küldőországai.

A Reuters információi szerint azonban ez az összeg most inkább a venezuelai ellenzék fizetésére, utazására, kommunikációs és technikai felszerelésére és képzésére fordítódhat. A július 11-én jegyzett dokumentum szerint erre azért van szükség, mert fontos és égető amerikai nemzeti érdek, hogy mihamarabb megoldódjon a venezuelai válság. Az amerikai kormány júniusban jelentett be egy több száz millió dolláros segélyt El Salvador, Guatemala és Honduras számára, hogy ezzel megakadályozzák az elvándorlást ezen országokból.

Közben Venezuela elnöke, Nicolás Maduro, illetve Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselői Barbadoson egyeztettek norvég közvetítéssel az elmúlt héten, és most hétfőn folytatódott a nem nyilvános tárgyalás. Venezuela megvont jogkörű parlamentjének házelnöke, Juan Guaidó januárban nevezte ki magát ideiglenes elnöknek, és több nyugati állam is elismerte őt. Guaidó szerint Nicolás Maduro elnök hatalma nem legitim, mivel az ellenzék nem indult az elnökválasztáson. Maduro, aki a maga oldalán tudhatja a hadsereget, azonban elutasítja mindezt, és a patthelyzet azóta sem oldódott meg.

Az ellenzéki vezető az USA-ból kaphat fizetést
Fotó: Reuters

– Maduro egy szélhámos, és a párbeszédet arra használja fel, hogy időt nyerjen a hatalomban – fogalmazott egy interjúban a találkozóval kapcsolatosan Cristopher Figuera, a venezuelai hírszerzés korábbi feje. A barbadosi találkozó témája egyébként a nagyközönség előtt rejtve maradt, ez alkalommal a média sem lehetett jelen. „Maduro nem csak időt, nyilvánosságot is nyer. Ha elfogadod és népszerűsíted a tárgyalást, azzal az ellenséget tisztességes és elfogadható partnernek tünteted fel” – magyarázta Jorge Tricas caracasi egyetemi professzor a PanAm Post amerikai hírportálnak.

A venezuelai állami hírügynökség ugyanakkor másképp interpretálta mindezt, jelezve, hogy a tárgyalások Barbados után Caracasban folytatódnak a norvég partnerek segítségével. „Az ellenzék beleegyezett a tárgyalások folytatásába a kormánnyal, azzal a céllal, hogy sikerüljön békét teremteni az országunkban”, írta az AVN hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.