Együtt sújthat le Ankarára Washington és Brüsszel

Szankciókat vet ki az Európai Unió Törökországra, erről a tagállamok külügyminiszterei éppen az Erdogan elnök ellen indított, de meghiúsult katonai puccs harmadik évfordulóján döntöttek. Bár a török vezető élvezi a letört puccsal megszilárdított hatalmat, a világpolitikában több ellenséget szerzett magának.

Buzna Viktor
2019. 07. 16. 18:08
null
Az orosz Sz–400-as rakétavédelmi rendszerből vásárolt Törökország Fotó: Makszim Sipenkov Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évvel ezelőtt, 2016. július 15-én kezdődött el a török elnök, Recep Tayyip Erdogan megbuktatására indított katonai puccs. Az akció végül elbukott, ám így is 251 ember életét követelte, s ezrek sérültek meg. Erdogant végül megerősítette az eltávolítására tett kudarcos kísérlet, amit az évfordulón igyekszik hangsúlyozni az ankarai vezetés. Idén is több mint 1500 helyszínen szerveztek programokat Törökországban, Erdogan elnök egy mecsetben, majd a puccs lezárásában szimbolikus helyszínnek számító isztambuli Atatürk repülőtéren jelent meg.

Bár a török elnök továbbra is élvezi a lakosság bizalmát, a nemzetközi térben erősödő ellenszélre számíthat. Az ­Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn döntöttek arról, hogy szankciókat vezetnek be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett török próbafúrások miatt. A szankciók között szerepel egyebek mellett a légi szállítási egyezményről szóló EU–török megállapodásokról szóló tárgyalások felfüggesztése. Szintén asztalon van a Törökország mint uniós tagjelölt ország számára elkülönített finanszírozás csökkentése és az Európai Beruházási Bank hiteleinek korlátozása is.

Az orosz Sz–400-as rakétavédelmi rendszerből vásárolt Törökország
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Erdogan ráadásul az Egyesült Államokkal is konflitkusban került egy orosz haditechnikai beszerzés miatt. A NATO-tagállam Törökország Sz–400-as rakétavédelmi rendszer megvásárlásáról tárgyalt Moszkvával, annak ellenére, hogy szövetségesei, mindenekelőtt az Egyesült Államok többször figyelmeztette Ankarát az ügylet veszélyeire, múlt pénteken Oroszország leszállította a fegyverrendszer első elemeit, amire Washington azonnal reagált. A megjelent hírek szerint már a hét végén Donald Trump elnök íróasztalán volt a Törökország elleni szankcióról szóló dokumentum. A Bloomberg információi szerint a csomagot ezen a héten jelentik be hivatalosan.

A török elnök reagált is a sajtóhírekre, Erdogan vasárnap igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Ez azonban aligha tántorítja el az amerikai elnököt a szank­ciók kivetésétől.

Korábban ugyanis felmerült, az európai közösség az Egyesült Államokkal összehangoltan büntetné Ankarát, így fokozva a szankciós nyomást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.