Nem hozott újdonságot Mueller vallomása

Hosszú órákon át szorongatták szerdán a kongresszusban a 2016-os Trump-kampány munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló Robert Mueller egykori különleges ügyészt, a nevével fémjelzett bizottság volt vezetője azonban kitartott a 448 oldalas, részben titkosított jelentésében leírtakhoz. Eszerint nem került sor összejátszásra az amerikai elnök emberei és az oroszok között. Kérdésre válaszolva azonban Mueller azt felelte: jelentése nem menti fel Trumpot a vádak alól, ez pedig újabb kapaszkodót jelent a 2020-as választásokra készülő demokratáknak.

2019. 07. 24. 19:44
Former Special Counsel Robert Mueller testifies before House Judiciary Committee hearing on the Mueller Report on Capitol Hill in Washington
Izzasztó kérdések: feljegyzéseiben keresi a megfelelő választ az egykori különleges ügyész Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Robert Mueller meghallgatása katasztrófa volt a demokraták számára, de az egykori különleges ügyész hírnevére nézve is – így összegezte a konzervatív Fox News hírcsatorna veterán műsorvezetője, Chris Wallace az amerikai elnök stábjának állítólagos kapcsolatait vizsgáló volt ügyész szerdai szereplését. Robert Muellert egy nyilvános meghallgatáson mintegy négy órán át vallatta két képviselőházi bizottság, jelentésének még áprilisban nyilvánosságra hozott részleteihez képest azonban érdemi, új információ nem hangzott el.

Nem is ez volt a cél: demokrata párti törvényhozók azzal érveltek a meghallgatás mellett, hogy az alkalmat nyújt majd az amerikaiaknak annak megismerésére, hogy az oroszok milyen módokon avatkoztak be a 2016-os választási folyamatba. Barry Casselman amerikai elemző a Magyar Nemzetnek szerdán elmondta: a szerdai nap megerősíti a republikánusok azon feltevését, miszerint Mueller tanúvallomása egy újabb partizánakció volt a demokraták részéről, amelynek kizárólagos célja, hogy a közvélemény figyelmét egy olyan ügyre irányítsák, amely – várakozásuk szerint – rontja Trump megítélését a választások előtt. Elemzők egyébként már korábban azzal érveltek, hogy a meghallgatást arra kívánják felhasználni a demokraták, hogy felépítsék a közvélemény támogatását az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) megindításához.

Izzasztó kérdések: feljegyzéseiben keresi a megfelelő választ az egykori különleges ügyész
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst

A szerdán elhangzottak ugyanakkor aligha nyújtanak ehhez elegendő muníciót, a kamerák előtt egyébként rutinosan mozgó, a Szövetségi Nyomozóirodát (FBI) 12 éven át vezető büntetőjogász ugyanis az izgatottságtól remegő hangon, a megfelelő szavakat alig találva – többször is a kérdések megismétlését kérve – végig következetesen ragaszkodott a jelentésében leírtakhoz. Mueller egyébként tengerészgyalogosként szolgált a vietnami háború alatt, majd pedig ügyészként tett szert makulátlan, több évtizedes bűnüldözői karrierre. Amikor 2017 tavaszán az igazságügyi minisztérium őt bízta meg az ügy kivizsgálásával, a demokraták és a republikánusok egyaránt lelkesen üdvözölték a választást. A mintegy két éven át tartó nyomozás azonban a Trump kompromittálásáért epekedő demokraták és az elnökhöz lojális republikánusok közötti csatározás legfontosabb színtere lett, a jelentés pedig minden bizonnyal terítéken is marad a 2020-as elnökválasztást megelőző kampányban is.

Mueller mindenesetre szerdán megismételte: sem Trump, sem kampánycsapatának munkatársai nem játszottak össze az oroszokkal a választási győzelem érdekében. Azzal kapcsolatban, hogy vajon az elnök akadályozta-e az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az igazságszolgáltatást, a jelentésben úgy fogalmaztak: erre nem találtak elégséges bizonyítékot. Mueller ugyanakkor azt is mondta: nem helytálló az elnök álláspontja, miszerint jelentése teljes felmentést adott volna számára. A bizonyíték nem volt elegendő ahhoz, hogy vádat tudjanak emelni a kampánystáb bármelyik tagja ellen összeesküvésben való részvétel címén – érvelt.

A Trumphoz közeli Fox News csatorna és az elnökkel szemben kritikus hangnemet megütő Politico amerikai hírportál is felméréssel igyekezett alátámasztani a meghallgatás fontosságát vagy épp jelentéktelenségét. Utóbbi arra jutott, a jelentés korábban ismertetett kivonata óta a demokraták egyre inkább szkeptikusan viszonyulnak ahhoz, hogy vajon tisztességesen zajlott-e a vizsgálat. A Fox News hírportálja ezzel szemben arról kérdezte meg az olvasóit, számít-e Mueller tanúvallomása. A szavazók mintegy 49 százaléka úgy értékelte, egyáltalán nincs jelentősége, hogy az egykori különleges ügyész mit mond a meghallgatáson, az ugyanis nem változtat a Trumpról kialakult képükön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.