Bírálatözön zúdult Salvinire

Az ENSZ és az EU illetékesei is jelezték tegnap, hogy vizsgálják az olasz parlament által hétfő éjjel elfogadott törvénycsomagot, amely az illegális bevándorlás visszaszorítását célozza.

Zetelaki Réka
2019. 08. 08. 15:00
Italian policemen stand next to migrants after they disembarked from the Sea-Watch 3 rescue ship in Lampedusa
A Sea-Watch 3 Lampedusáig vitte a bevándorlókat júniusban. A civil hajók ezentúl sokat kockáztatnak Fotó: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ és az Európai Unió illetékesei is jelezték tegnap, hogy vizsgálják az olasz parlament által hétfő éjjel elfogadott törvénycsomagot, amely az illegális bevándorlás visszaszorítását célozza. „A humanitárius munkát nem lenne szabad illegálissá nyilvánítani vagy megbélyegezni”, fejezte ki aggodalmát az ENSZ a törvény kapcsán.

Mint azt a Magyar Nemzet tegnap megírta, a Matteo Salvini belügyminiszter által szorgalmazott törvény alapján akár egymillió ­euróig terjedő bírsággal (326 millió forint) és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azon NGO-hajók kapitányai, akik az olasz partokon kötnek ki. A civil szervezetek felbecsülhetetlen szerepet játszanak az életek megmentésében a veszélyes tengeri útvonalon, jelezte közleményben az ENSZ menekültügyi intézménye (UNHCR). Kiemelte: a hajókat nem szabad visszafordítani Líbia felé, hiszen a migránsok azért indulnak útnak, mert ott nem megfelelő a biztonság. Az Európai Unió illetékesei szintén jelezték, vizsgálják, hogy a törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal.

A Sea-Watch 3 Lampedusáig vitte a bevándorlókat júniusban. A civil hajók ezentúl sokat kockáztatnak
Fotó: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

A nemzetközi médiumok többsége is kritikával fogadta a csomagot. „A drákói lépés azután érkezett, hogy az olasz partokra érkező migránsok száma már történelmi mélypontra esett vissza” – írta a kínai Hszinhua állami hírügynökség. „A biztonságot célzó intézkedéscsomag egy olyan problémára reagál, amely nem létezik” – mondta Andrea Torre, a Centro Studi Medi olasz kutatóközpont vezetője, aki szerint nem az érkezések száma, hanem Salvini politikai ambíciói indokolták a lépést.

A brit Telegraph azzal toldotta meg a hírt, hogy mindeközben egy 48 migránst szállító halászhajónak sikerült elérnie Lampedusa szigetét Líbiából. Útközben néhány utas életét vesztette, köztük egy öt hónapos csecsemő.

Ennek ellenére a Matteo Salvini vezette Liga párt népszerűsége jelentősen megnövekedett a 2018-as választások óta. Akkor 17 százalékos támogatást szerzett, amely már 38 százalékra nőtt. „Matteo Salvini ügyesen taktikázik, jó a stratégiája, és annak ellenére, hogy nem kormányfő, a kormány gyakorlati irányítója lett”, idézte az MTI Szomráky Béla Olaszország-szakértőt a témában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.