Csütörtökön érkezik hazánkba Kako japán hercegnő

Akisino koronaherceg második gyermekét Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita pénteken fogadja díszebéden.

2019. 09. 18. 18:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából csütörtökön hatnapos hivatalos látogatásra érkezik Magyarországra Naruhito japán császár unokahúga, Kako hercegnő. Akisino koronaherceg második gyermekét Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita pénteken fogadja díszebéden. A mindössze 24 éves méltóság emellett személyesen is köszönti majd azokat a hazánkban élő japánokat, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúrához, illetve olyan honfitársainkkal is találkozik, akiket a szigetország érdemrenddel tüntetett ki. A hercegnő mások mellett vasárnap felkeresi a Herendi Porcelánmanufaktúrát is annak apropóján, hogy a japán nemzeti sport, a szumó bajnokai több mint három évtizede herendi trófeát vehetnek át teljesítményükért.

Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a japán császári család nem rendelkezik politikai hatalommal azóta, hogy a II. világháborús vereség után Hirohito császár lemondott isteni eredetéről, az uralkodói família pozíciója azonban mindmáig megkérdőjelezhetetlen a szigetországban. A szakértő szerint Kako hercegnő magyarországi vizitjét ugyancsak a politikasemlegesség jellemzi, de családjának tagjai aktívan képviselik a szigetország kultúrdiplomáciáját.

– Egyfajta soft powerként, azaz puha erőként írható le a császári család szerepköre, a más országokkal való kapcsolatteremtés és -építés őrei ők – magyarázta a kutató, hozzátéve, egyre aktívabban vesznek részt Japán imázsépítésében, finoman ellensúlyozva például Kína olyan soft power képességeit, mint amilyennek az Egy övezet, egy út kezdeményezés tekinthető. Bartók András emlékeztetett: az uralkodócsalád tagjai legutóbb 2009-ben tették tiszteletüket hazánkban, akkor épp Kako édesapja és felesége, Akisino és Kiko járt Magyarországon. A diplomáciai csúcspontot azonban Akihito császár 2002-es látogatása jelentette. Kako hercegnő egyébként első hivatalos útját szenteli hazánknak a szigetország és az Osztrák–Magyar Monarchia közötti diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója apropóján, Budapestre pedig Ausztriából érkezik, tette hozzá a szakértő. Szavai szerint Kako rendkívül népszerű a japán fiatalok körében, kultúrdiplomáciai szerepkörének pedig fontos része, hogy nemcsak saját korosztályát, de általában a nőket is könnyen meg tudja szólítani.

Noha a kormányfői széket először 2006-ban elfoglaló Abe Sindzó japán miniszterelnök még nem járt hazánkban, a magyar diplomácia képviselői gyakori vendégek a szigetországban. Legutóbb augusztus végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utazott Japánba, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2013 novemberében tett eleget a meghívásnak. Noha Áder János eddig nem járt hivatalos japáni viziten, Gulyás Gergely ottjártakor bejelentette: a tervek szerint még idén Japánba látogat a magyar államfő és a miniszterelnök is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.