Jóváhagyta a bíróság Francisco Franco exhumálását

A bíróság elutasította Franco családjának fellebbezését; az egykori vezető unokái a kezdetektől tiltakoztak a holttest áthelyezése ellen.

Zetelaki Réka
2019. 09. 24. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld jelzést adott kedden a spanyol legfelsőbb bíróság Francisco Franco tábornok exhumálásának. A taláros testület ezzel az ügyvezető szocialista kormány mellé állt, amely az egykori diktátor földi maradványait az Elesettek völgyében található bazilikából egy kevésbé frekventált temetőbe akarta áthelyezni, felesége mellé. A kormány szerint Franco nem fekhet ilyen kiemelt helyen, az 1936–39-es polgárháború több ezer áldozata mellett. A bíróság egyben elutasította Franco családjának fellebbezését; az egykori vezető unokái a kezdetektől tiltakoztak az áthelyezés ellen.

A néhai diktátor exhumálásának kérdését tavaly nyáron vetette fel az akkor hatalomra kerülő szocialista vezetés. A kormány előterjesztését 2018 őszén szavazta meg a parlament, ám közben Franco leszármazottai fellebbeztek a legfelsőbb bíróságnál. A fasiszta diktátorként számontartott Francisco Franco 36 éven át vezette Spanyolországot, a polgárháború végétől, 1939-től egészen 1975-ben bekövetkezett haláláig. Hatalomra kerülésekor szoros kapcsolatot ápolt a náci Németországgal és Benito Mussolini Olaszországával. Több ezer ember haláláért tartják felelősnek, sokakat a mai napig eltűntként tartanak számon.

Franco bírálói szerint a demokráciába való átmenetet egyfajta hallgatólagos megegyezés kísérte, amely fátylat borított a Franco-érában történtekre. Ezt támasztja alá az 1977-ben elfogadott amnesztiatörvény, amely akadályt gördített a diktatúra alatt történtek feltárása elé, írja a BBC. A kérdés a mai napig megosztja a spanyol közvéleményt – nemcsak azért, mert a tábornok megítélése is vitatott, hanem mert az exhumálás sokakban önmagában is ellenérzést kelt. „Franco hamvait eltávolítják az Elesettek völgyéből, de ez nem elég. A francoizmust is el kell távolítani minden spanyol intézményből!” – olvasható a Twitter mikroblogon egy felhasználó hozzászólása, míg másvalaki felteszi a kérdést: „Olyan országban élünk, ahol a bírók megtámadhatják a sírokat? Nem szégyen ez?” Elemzők szerint a tábornok földi maradványainak áthelyezése nem feltétlenül csak történelemértelmezési kérdés, hanem a választási kampány kezdetét is jelenti. Spanyolországban november 10-én tartanak újra előre hozott voksolást, miután Pedro Sánchez ügyvezető kormányfőnek nem sikerült megszereznie a parlamentben a megfelelő támogatást. Bírálói szerint a kormányfő megpróbálja gyorsan tető alá hozni az áthelyezést, mielőtt elmozdítanák posztjáról.

Az Elesettek völgye elnevezésű monumentális emlékmű egyébként a Franco polgárháborús győzelmének jelképeként épült fel, a munkálatokban pedig éppen rendszerének megszenvedői vettek részt. Hivatalos becslések szerint harmincezer embert temettek ott el, egyes történészek azonban hatvanezerre teszik ezt a számot. Franco unokái korábban azt vetették fel, hogy a tábornok földi maradványait az Almudena-katedrálisba helyezzék át, ahol lánya, Carmen Franco fekszik. Az Almudena-székesegyház Madrid belvárosában, a királyi palota mellett található, ezért a kormány elvetette az ötletet. A La Vanguardia spanyol lap beszámolója szerint a család fellebbezhet az alkotmánybíróságnál és az Európai Unió bíróságánál is.

Jelen állás szerint azonban Franco földi maradványai hónapokon belül a madridi El Pardo temetőbe kerülnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.