Vitáktól terhes finn-magyar találkozó

Hétfőn Budapestre látogat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke. Antti Rinne kormányfőt Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében fogadja a karmelita kolostorban.

Magyar Nemzet
2019. 09. 30. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Budapestre látogat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke. Antti Rinne kormányfőt (képünkön) Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében fogadja a karmelita kolostorban. Vélhetően szóba kerülnek azok a kérdések is, amelyek az elmúlt időszakban némi diplomáciai feszültséget okoztak a két tagállam között. A magyar kormány ugyanis nehezményezi, hogy Helsinki az EU soros elnökeként kiemelt figyelmet szentel a magyar jogállamiság helyzetének. Rinne már júliusi beszédében hangsúlyozta az Európai Parlamentben a célkitűzéseiről folytatott vitában, hogy az emberi jogok, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság olyan értékek, amelyeket a tagországok vállaltak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a finn elnökség folytatni kívánja a tárgyalásokat arról, hogy az uniós alapokat hogyan lehet a jogállamisági szabályok betartásához kötni. Elmondta, a finn elnökség az év végéig tető alá akarja hozni a 2021-től érvényes, hétéves uniós költségvetés végleges változatát, amelynek az uniós prioritásokat és a hagyományos értékeket kell tükröznie.

Ezt követően Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a blogján, Orbán Viktor kormányfő pedig később azt vetette Helsinki szemére, hogy akkor Finnország is hadilábon állhat a jogállamisággal, hiszen még alkotmánybíróságuk sincs, az alkotmány védelmét a parlament erre a célra létrehozott bizottsága látja el politikai szempontok figyelembevételével, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára. A sajtószabadságról Kovács annyit mondott, hogy a balliberális Sanoma médiabirodalom az ország lakosságának 97 százalékát éri el. Ville Cantell finn külügyminisztériumi szóvivő természetesnek nevezte, hogy támadások érik Finnországot a jogállamiság védelme miatt. A vitába két hónappal ezelőtt belefolyt Petri Tuomi-Nikula, Finnország volt budapesti nagykövete is, aki szerint a renitens országokat meg kell fosztani az uniós támogatásoktól. Úgy véli, Orbán Viktor ezekkel a támogatásokkal tartja fent az intézményi korrupciót, s ­emiatt Magyarország az egyik legkorruptabb ország az EU-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.