A dzsihadista ideológia tovább él

Noha az Iszlám Állam vezetőjének meg­gyilkolása kiváló indítékként szolgál Trump számára, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, a szélsőségesek elleni küzdelem korántsem nevezhető befejezettnek.

2019. 10. 29. 12:14
Boys stand in front of oilfields burned by Islamic State fighters in Qayyara
Az Iszlám Állam bombázása után, Irakban. Évtizedes problémák táplálják a szélsőséges eszméket Fotó: Goran Tomasevic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Iszlám Állam vezetőjének meg­gyilkolása kiváló indítékként szolgál Donald Trump amerikai elnök számára, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, a szélsőségesek elleni nemzetközi küzdelem korántsem nevezhető befejezettnek. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a terrorszervezet fejlődése szempontjából alapvetően nagy csapás volt az elsősorban Irak nyugati részén és Szíria keleti részén elterülő központi terület, azaz a „kalifátus” felszámolása, ugyanakkor maga az ideológia több országban gyökeret vert, és így tovább virágzik.

A szakértő szerint mivel az Iszlám Állam alapvetően nem egy hierarchikus szervezet, ezért Abu Bakr al-Bagdadi halála nem lesz befolyással a más területeken szerveződő szélsőséges dzsihadista csoportokra, azonban hosszú távon meghatározhatja a szervezet jövőjét, hogy találnak-e megfelelő vezetőt al-Bagdadi helyére.

– Az elmúlt egy-két évben komoly belső ellenzéke volt a 48 éves, iraki származású terrorvezérnek, bizonyos csoportok és személyek nyíltan felvállalták a vele szembeni egyet nem értésüket, a belső széthúzás pedig mindig az utódlásnál kristályosodik ki – mutatott rá Wagner Péter. Mint emlékeztetett, al-Bagdadi saját magát kiáltotta ki a kalifátus vezetőjének, ráadásul Mohamed próféta leszármazottjának, és ezáltal az iszlám világ egyetemes vezetőjének tartotta magát. – Az iszlám vallás szerint csakis az töltheti be a kalifa, azaz az utód szerepét, s ezáltal vezetheti a muszlimokat, aki ugyanabból a törzsből származik, mint a próféta. Kérdéses, hogy al-Bagdadi esetleges utódjának lesz-e ilyen erős legitimációja – magyarázta a kutató.

Wagner Péter szerint ugyanakkor al-Bagdadi halálának a dzsihadizmus és a szélsőségesség szempontjából egyáltalán nincs jelentősége, a régióban ugyanis olyan politikai és társadalmi problémák uralkodnak évtizedek óta, hogy az emberek egy része fogékonnyá válik a radikális ideológiára, tekintve, hogy a felmerülő problémákra évtizedek óta nincs megfelelő válasz. Mint mondta, a terrorvezér halálával – az amerikai elnök érvelésével ellentétben – a helyzet egyáltalán nem vált jobbá, a kockázatok nem csökkentek, méghozzá Európa számára sem.

Az Iszlám Állam bombázása után, Irakban. Évtizedes problémák táplálják a szélsőséges eszméket
Fotó: Reuters

– Néhány vélemény szerint a dzsihadisták most majd bosszút állnak al-Bagdadi haláláért, azaz támadásokra lehet számítani a térségben és akár Európában is, erre azonban kevés esélyt látok, hiszen a 2015-ös és a 2016-os nagy terrorcselekményeket leszámítva a merényleteket a már Európában élő radikalizálódott egyének vagy sejtek hajtották végre, nem pedig a szervezet küldött a kontinensre harcosokat – érvelt a szakértő. Ugyanakkor hozzátette: az nem kizárt, hogy a vezető halála motivációul szolgálhat a kontinensen élő szélsőségesek aktivizálódására.

Emlékeztetett: Nigériában, Afganisztánban, Líbiában és a Sínai-félszigeten szintén aktív a szervezet, ugyanakkor egyik helyen sincs olyan helyzetben, hogy a korábban iraki és szíriai területeken elterülő kalifátushoz hasonló központot hozzon létre.

A Kreml szkeptikus

Ha Abu Bakr al-Bagdadi valóban halott, akkor elmondható, hogy Donald Trump amerikai elnök jelentősen hozzájárult a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz – jelentette ki tegnap a Kreml szóvivője. Dimitrij Peszkov hozzátette: ha katonáink valóban láttak az övezetben amerikai repülőgépeket, láttak az övezetben drónokat dolgozni, ha valóban megerősítést nyer az al-Bagdadi likvidálásáról szóló hír, lehet arról beszélni, hogy az Egyesült Államok elnöke jelentősen hozzájárult a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz. Újságírók kérdésére azt is elmondta, az Iszlám Állam vezetője likvidálásának ügyében az orosz védelmi minisztérium álláspontját tekintsék mérvadónak. A tárca korábban azt tudatta, Moszkva nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak végre al-Bagdadi megsemmisítésére. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.