Lemondott Evo Morales

Korábban a hadsereg főparancsnoka, Williams Kaliman tábornok és az országos rendőrfőnök arra szólította fel Moralest, hogy a megbékélés és a stabilitás érdekében mondjon le az államfői posztról.

Magyar Nemzet
2019. 11. 12. 11:12
MORALES, Evo
Az államfő távozását ünneplik az emberek La Paz utcáin Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavargások voltak Bolíviában, miután Evo Morales bejelentette lemondását a rendőrség és a hadsereg felszólítására. Az EFE spanyol hírügynökség szerint gyújtogatások, fosztogatások és lakóépületek elleni támadások voltak több városban is. A baloldali Morales – Bolívia első őslakos államfője – a múlt hónapban tartott elnökválasztás első fordulóját követően bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges abszolút többséget, nincs is szükség második fordulóra. A választás eredménye azonban vitatott, nem kizárt, hogy csalás történt, és a dél-amerikai országban halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek – emlékeztetett az MTI. – A puccs beteljesült – mondta Álvaro García Linera alelnök, aki szintén lemondott hivataláról. Nem sokkal korábban a hadsereg főparancsnoka, Williams Kaliman tábornok és az országos rendőrfőnök arra szólította fel Moralest, hogy a megbékélés és a stabilitás érdekében mondjon le az államfői posztról.

Az államfő távozását ünneplik az emberek La Paz utcáin
Fotó: MTI/EPA

Morales lemondását megelőzően nem sokkal még a választások megismétlését jelentette be, miután az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) súlyos szabálytalanságokról, világos manipulációról számolt be az októberi voksoláson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. A szervezet tegnap kiadott közleményében pedig a törvényesség betartására szólította fel Bolíviát, emellett megbékélést sürgetett. Közleményében a bolíviai parlament sürgős összehívását szorgalmazta az intézmények normális működésének biztosítása és új választási hatóságok kinevezése céljából. Az Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi világ 35 államát tömörítő AÁSZ felszólította Bolíviát arra is, hogy az igazságszolgáltatás vizsgálja ki az október ­20-án tartott elnökválasztásokon elkövetett szabálytalanságokat.

Morales után néhány órával bejelentette lemondását a kormány több minisztere és a képviselőház elnöke is. Az elnök közben közölte, hogy a rendőrség törvénytelen elfogatóparancsot adott ki ellene, a házát pedig erőszakos csoportok támadták meg. A rendőrség hivatalosan cáfolta a parancs meglétét. Néhány órával korábban Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter tudatta, hogy húsz bolíviai tisztségviselő és képviselő kereste fel a mexikói nagykövet La Paz-i rezidenciáját, és Mexikó kész menedéket adni Moralesnek, ha kéri. A szintén baloldali Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök elismerését fejezte ki Moralesnek, aki „inkább lemondott, mint hogy erőszaknak tegye ki a népét”. Latin-Amerika több baloldali vezetője puccsot emleget a bolíviai eseményekkel összefüggésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.