Nagykoalíció előtt Madrid?

Széles körű, több pártból álló kormányzati együttműködés vagy a jobboldallal alkotott nagykoalíció – gyakorlatilag ez a két lehetőség áll Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök előtt.

2019. 11. 12. 6:50
Spain's far-right party VOX candidate Santiago Abascal reacts during Spain's general election at the party headquarters in Madrid
SPAIN-ELECTION/ABASCAL Fotó: REUTERS/Susana Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles körű, több pártból álló kormányzati együttműködés, vagy a jobboldallal alkotott nagykoalíció – gyakorlatilag ez a két lehetőség áll Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök előtt, miután szocialista pártja megnyerte ugyan a vasárnapi előrehozott spanyol választásokat, ám sem egyedül, sem potenciális koalíciós partnerével, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörüléssel összefogva nem tud kormányt alakítani.

A nem hivatalos végeredmény szerint a Spanyol Szocialista Munkáspártra a választók 28,6 százaléka szavazott, ami 120 mandátumot jelent a parlament 350 fős alsóházában. Győzelme ellenére a párt rosszabbul szerepelt, három képviselői hellyel kevesebbet szerzett, mint tavasszal, amikor szintén előrehozott választásokra került sor. A második helyen a konzervatív Néppárt végzett a szavazatok 20,78 százalékával. Szavazatokban és mandátumokban a legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött: 15,12 százalékos támogatottsággal 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek. Negyedikként jutott a parlamentbe az Unidas Podemos 12,78 százalékkal. A legnagyobb kudarcot az Állampolgárok liberális középpárt könyvelheti el, amely az eddigi harmadik legnagyobb pártból a hatodik lett, a szavazatok 6,7 százalékával. A párt vezetője, Albert Rivera hétfőn lemondott, s bejelentette, távozik a közéletből.

– Megint ugyanaz a helyzet állt elő, mint áprilisban – mondta a Magyar Nemzetnek Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa, emlékeztetve arra, hogy az áprilisi választásokat követően is patthelyzet állt fenn.

A Spanyolország-szakértő szerint két lehetőség áll Pedro Sánchez előtt. Egyrészt bevonhatja a kormányalakítási tárgyalásba az Unidas Podemost, a baszk nacionalistákat és az általa nem túl kedvelt Katalán Köztársasági Baloldalt – ez volt az a párt, amely a költségvetési törvény kapcsán a kisebbségi szocialista kormánytól idén februárban megvonta a bizalmat, ezért kellett áprilisban előrehozott választásokat kiírni.

Fotó: REUTERS/Susana Vera

– Egy ilyen összetételű kormánykoalíció néhány hónap múlva újra felborulna, mert olyan nagymértékű az ellentét a programjaik között, hogy ez hosszabb távon nem lenne működőképes – véli Domonkos Endre. A másik lehetőség a szocialisták és a Néppárt alkotta nagykoalíció. – Ez lenne a legjobb megoldás, hiszen a befektetők szempontjából is megnyugtató lenne, stabilitást teremtene, de ennek nincsenek meg a hagyományai, mint Németországban – tette hozzá a szakértő.

Domonkos Endre hangsúlyozta, a választási kampányt Katalónia kérdése és Francisco Franco egykori diktátor exhumálása uralta.

– Ez erősítette meg a VOX-ot, a bevándorlásellenes radikális jobboldalt, amely választási kampányát a nemzeti eszmére, a hagyományokra, a patriotizmusra, Spanyolország alkotmányos nemzeti egységére alapozta – mondta a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.