Németország és Hollandia minden kitoloncolt dzsihadista állampolgárát visszafogadja

Amennyiben együttesen harcolunk a terrorizmus ellen, akkor mindenki fel fogja vállalni a terroristáját – fogalmazott Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 11. 13. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Németország és Hollandia vissza fogja fogadni azokat a dzsihadista állampolgárait, illetve családtagjaikat, akiket Törökország kitoloncol – írta az Anadolu török állami hírügynökség.

Soylu a kelet-törökországi Van városban tartott felszólalásában kifejtette: mintegy öt napja egyeztet a két ország illetékes minisztereivel, akik konstruktív hozzáállást tanúsítottak az ügyhöz, és kedd este meg is erősítették azt.

Soylu kiemelte: a többi országtól is ugyanezt az együttműködő hozzáállást várja.

– Amennyiben együttesen harcolunk a terrorizmus ellen, akkor mindenki fel fogja vállalni a terroristáját – fogalmazott, ismét hangoztatva, hogy nem vagyunk mi szálloda vagy vendégház senki terroristája számára.

Ankara hétfőn kezdte meg az Iszlám Állam terrorszervezet Törökország által fogva tartott külföldi harcosainak hazaküldését. Ismail Catakli török belügyminiszter-helyettes, a belügyi tárca szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a hétfőn visszatoloncoltak között egy német terrorista is lesz. A Milliyet török kormánypárti napilap úgy tudja, hogy a német dzsihadista kiutasítása megtörtént.

Catakli hétfőn egyúttal arról is beszámolt, hogy a török hatóságok előkészítették további hét német származású dzsihadista utaztatási tervét, akiket november 14-én, csütörtökön küldenek majd haza. Jelezte: Ankara dán, ír és francia állampolgárokat is vissza akar küldeni oda, ahonnan érkeztek.

Holland terroristák hazaszállításáról a török hatóságok eddig nem szóltak.

Soylu korábban azt közölte, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban. A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurdok által felügyelt börtönökből.

Az Anadolu szerdán arról is beszámolt, hogy még mindig a Törökország és a Görögország közötti senki földjén vesztegel az az amerikai állampolgárságú, jordániai származású dzsihadista, akit Ankara hétfő reggel elsőként akart kitoloncolni Görögországba a pazarkulei határátkelőhelynél, de a görög hatóságok visszafordították. A jelentés szerint Muhammad Darwis B. az éjszakát egy autóban töltötte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden leszögezte: Ankarát nem érdekli, hogy a kitoloncolt dzsihadistákat visszafogadják-e. „Az, hogy ottmaradt-e a határon vagy sem, minket már nem nagyon foglalkoztat, mi továbbra is küldeni fogjuk őket” – szögezte le.

Német lap: nem kerülnek őrizetbe Németországban a Törökországból visszaküldendő feltételezett dzsihadisták

Egyelőre nem kerülnek hatósági őrizet alá Németországban azok a személyek, akiket a napokban Törökország visszaküld arra hivatkozva, hogy a magát Iszlám Államnak nevező (IÁ) terrorszervezet követői közé tartoznak – jelentette szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin német biztonsági körökből származó értesülésre hivatkozva.

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint a Törökországból Németországba toloncolásra jelölt emberek közül egyetlen egy ellen sincs előzetes letartóztatást elrendelő határozat, így valamennyien szabadon mozoghatnak majd.

A német hatóságok tudomása szerint csütörtökön és pénteken kilenc személyt toloncolnak ki Törökországból Németországba.

Csütörtökön egy iraki származású német állampolgár, Kanan B. érkezik vele együtt hétfős családjával. A férfit a német hatóságok a szalafizmus – a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata – követőjeként tartják számon. A török hatóságok szerint az Iszlám Állam híve, és az idén tavasszal azért utazott családjával Törökországba, hogy az országon keresztül eljusson Szíriába és csatlakozzon a terroristákhoz. Ezért március óta kitoloncolási őrizetben tartják az egész családot. A német hatóságok szerint viszont nincs arra utaló jel, hogy Kanan B. vagy bármelyik családtagja kapcsolatban állna az IÁ-val.

Pénteken két nő, Heida R. és Nasim A. érkezik. Őket IÁ-harcosok feleségeként tartják számon. Korábban mindketten az Iszlám Állam harcosainak és azok rokonainak kialakított szíriai fogolytáborok egyikében tartózkodtak, majd megszöktek, de török katonák elfogták őket.

Heida R. az általa közölt adatok szerint 2014-ben távozott Németországból Szíriába a férjével, aki időközben meghalt a terrorszervezet tagjaként folytatott harcokban. A 26 éves nő egy televíziós interjúban elmondta, arra számít, hogy Németországban szabadságvesztésre ítélik.

A Der Spiegel szerint a német hatóságok régóta nyomoznak Heida R. ellen, de egyelőre nincs az előzetes letartóztatáshoz elegendő bizonyítékuk. Ugyanez a helyzet Nasim A. esetében is, így mindketten szabadlábon maradhatnak.

A beszámoló szerint a török hatóságok fogva tartanak két másik német állampolgárságú nőt is, akik feltételezhetően az IÁ követői, és rövidesen őket is visszatoloncolhatják Németországba. A német szövetségi legfőbb ügyészség ellenük is eljárást folytat, de egyelőre nem tárt fel olyan adatokat, amelyekre hivatkozva kezdeményezhetné előzetes letartóztatásukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.