Amerikai szankciók az orosz gázvezeték miatt

Az amerikai törvény büntetni tervezi a gázvezetékeket lefektető hajókat és a vezetéképítő munkában részt vevőket egyaránt.

Mártonffy Attila
2019. 12. 19. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház után kedden az amerikai szenátus is megszavazta a védelmi költségvetési törvényt, amely szankcionálja az Európába irányuló két új orosz gázvezetéket, az Északi Áramlat 2-t és a Török Áramlatot is. Az Északi Áramlat 2 gázvezetéken jövő év közepétől jut el a gáz a Balti-tenger alatt Oroszországból Németországba, Ukrajna megkerülésével, a Török Áramlaton pedig januártól a Fekete-tenger alatt Törökországba, onnan pedig Kelet-Európába. Az amerikai törvény büntetni tervezi a gázvezetékeket lefektető hajókat és a vezetéképítő munkában részt vevőket egyaránt. A törvény értelmében a gázvezetékek öt éven át szankcionálhatók, de az amerikai elnök feloldhatja ezeket, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok minimálisra tudta csökkenteni a Kreml képességét arra, hogy saját politikai céljaira használja a gázvezetékeket – írja az MTI. Donald Trump amerikai elnök a múlt heti képviselőházi voksolás után már jelezte, hogy azonnal aláírja és ezzel törvényerőre emeli a javaslatot.

Az új amerikai szankciók nem fogják megakadályozni az Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítését – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tegnap Moszkvában. Peszkov az amerikai lépést a nemzetközi jog megsértésének és a rosszhiszemű konkurencia megnyilvánulásának minősítette, mert szerinte az Egyesült Államok drágább és versenyképtelen gáz vásárlására akarja rákényszeríteni az európaiakat. Mint mondta, az ilyen fellépés Moszkva mellett Berlinnek és Párizsnak sem tetszik.

Berlin nemtetszését legutóbb Heiko Maas külügyminiszter nyilvánította ki a múlt héten, elfogadhatatlannak nevezve a tervezett büntetőintézkedéseket. – A lépés kísérlet Európa szuverén döntéseinek befolyásolására – jelentette ki. – Az európai energiapolitika a mi kontinensünkön készül, nem az Egyesült Államokban – tette hozzá az RT.com orosz hírportál szerint. Joachim Pfeiffer vezető kereszténydemokrata képviselő pedig leszögezte: a szankciók növekvő alkalmazása nemhogy nem barátságos gesztus, hanem ellenséges cselekedet a szövetségesekkel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.