Nemkívánatos személlyé nyilvánította az EU Benin brüsszeli nagykövetét

Nemkívánatos személlyé nyilvánította csütörtökön az Európai Unió (EU) Benin brüsszeli nagykövetét – közölte az uniós tagállamok brüsszeli képviselete.

Forrás: MTI2019. 12. 20. 8:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dpa német hírügynökség ugyanakkor megjegyezte, hogy az uniós döntés nem szükségszerűen jelenti a nyugat-afrikai állam Európai Unióhoz akkreditált diplomatájának kiutasítását, mivel párhuzamosan ellátja Benin belgiumi nagykövetének tisztségét is. A benini nagykövetség honlapja szerint jelenleg Zacharie Akplogan az afrikai ország EU-hoz akkreditált nagykövete.

Az uniós tájékoztatás szerint a diplomáciai intézkedés válasz arra, hogy Oliver Nettét, az EU nagykövetét november végén – teljességgel indokolatlan módon – kiutasították Beninből. Mint a közleményben írták, mindez ellentétes a közösség célkitűzésével, hogy fejlessze viszonyát és partneri kapcsolatait harmadik országokkal.

Virginie Battu, az EU külügyi szolgálatának szóvivője elmondta, hogy Nette december 1-jén érkezett vissza Brüsszelbe. „Figyelembe véve az EU és Benin kapcsolatainak eddigi szintjét, nehéz megérteni ezt a döntést, amelyet máig nem támasztották alá” – tette hozzá.

A cotonoui kormány állítása szerint Nette felforgató tevékenységekben vett részt. Egy névtelenséget kérő, magas rangú benini diplomata azt vetette Nette szemére, hogy ismételten kormányellenes tüntetésekre szólította fel a lakosságot.

Az egykori francia gyarmat eddig Nyugat-Afrika legstabilabb demokráciájának számított. Mióta azonban az áprilisi parlamenti választásokat követően kormányellenes tüntetéshullám bontakozott ki, az ország mély belpolitikai válságba került. Szakértők felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy a nyugat-afrikai állam a 2016 óta hatalmon lévő Patrice Talon elnök alatt autoriter rezsimmé alakulhat.

Az EU Benin egyik legfontosabb pénzügyi támogatója. Az unió több száz millió euró segítséget nyújtott a nyugat-afrikai országnak a felelősségteljes kormányzat kiépítéséhez, illetve a mezőgazdaság és az elektromos hálózat fejlesztésére.

Benin gazdasága ugyanakkor gyengélkedik, amióta a szomszédos Nigéria a csempészek elleni harcra hivatkozva felfüggesztett minden export-import tevékenységet vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.