Óvatos reformtervek

Franciaországban évtizedek óta visszatérő probléma a nyugdíjrendszer reformja, és bár Macron előtt minden elnök megpróbálta megváltoztatni a rendszert, eddig az összes kísérlet kudarcba fulladt.

2019. 12. 12. 6:44
French Prime Minister Edouard Philippe presents pensions reform plans
A közlekedésben dolgozók a változások leghangosabb ellenzői Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eljött az egyetemes rendszer ideje, a speciálisok ideje pedig lejárt – hangsúlyozta tegnap a francia miniszterelnök, miután bejelentette a szerinte társadalmi forradalmat jelentő nyugdíjreform tervezetének részleteit.

Egy nappal azután, hogy rövid időn belül másodjára tartottak országos sztrájkot a közlekedésben és az oktatásban dolgozók, Édouard Philippe nyomatékosította: kormánya kitart a jelenlegi negyvenkétféle nyugdíjrendszer egységesítése mellett.

Franciaországban évtizedek óta visszatérő probléma a nyugdíjrendszer reformja, és bár Emmanuel Macron államfő előtt minden hivatalban lévő elnök megpróbálta megbolygatni a rendszert, annak társadalmi érzékenysége miatt eddig az összes kísérlet kudarcba fulladt.

A közlekedésben dolgozók a változások leghangosabb ellenzői
Fotó: Reuters

Ezt szem előtt tartva a jelenlegi kormány igyekezett nagyon óvatosan megközelíteni a darázsfészket. A kormányfő – a tüntetők megnyugtatásának céljával – jelezte, a reform csak arra a nemzedékre fog vonatkozni, amely 2022-ben lesz 18 éves, és akkor válik aktív keresővé, a már most aktívak közül pedig csak az 1975-ben és azután születettekre. Philippe Párizsban csaknem egyórás beszédben ismertette javaslatának részleteit.

Mint fogalmazott, a rendszer egységessé tételének célja a társadalmi igazságosság: mint állította, nem lesznek sem győztesek, sem legyőzöttek. – Nincs titkos menetrend, nem megtakarításokat akarunk bevezetni. Az egyetlen megoldás az, ha a társadalom fokozatosan egy kicsit többet dolgozik. Ugyanezt látjuk Európa más országaiban is – idézte a Le Figaro francia lap online kiadása a politikust.

A nyugdíjrendszer bonyolultságát az magyarázza, hogy bizonyos ágazatokat – így a közlekedési dolgozókat vagy az oktatókat – önálló pénztárral rendelkező külön nyugdíjrendszerekbe vonták be, ami pedig azt eredményezte, hogy az érintettek a franciák többségénél jóval magasabb nyugdíjjal vonulhattak vissza.

A mostani, határozatlan idejű sztrájk meghosszabbításáról mindenesetre naponta döntenek a szakszervezetek, s jóllehet a munkát beszüntetők aránya fokozatosan csökkent az elmúlt héten, a közlekedési helyzet továbbra is lebénítja az országot, és így kérdéses, hogy a miniszterelnök által bemutatott javaslat képes lesz-e csillapítani a feszültséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.