Náci eszmék a hadseregben

Több mint ötszáz szélsőséges jobboldali eszméket valló tagja van a német haderőnek, ráadásul úgy tűnik, hogy a kis létszámú, különleges kiképzésben részesülő elit alakulatok a radikális eszmék melegágyai.

2020. 01. 27. 13:57
German Bundeswehr army soldiers with the QRU)prepare for a joint patrol with the ANA in the village of Mulla Kehyl near Baghlan
A védelmi tárca egyre komolyabban veszi a biztonsági erők átvilágítását Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötszáz szélsőséges jobboldali eszméket valló tagja van a német haderőnek (Bundeswehr), ráadásul úgy tűnik, hogy a kis létszámú, különleges kiképzésben részesülő elit alakulatok a radikális eszmék melegágyai, derült ki a Welt am Sonntag tegnapi számából. A német vasárnapi lapnak a szövetségi katonai elhárítás (MAD) elnöke, Christof Gramm elmondta: 2019-ben 360 új esetet regisztráltak a nyilvántartásban, így jelenleg 550 Bundeswehr-katonára vár kivizsgálás a náci eszmékkel való szimpatizálás miatt. Hozzátette, a szélsőségességet 14 esetben már bizonyították, ebből nyolc katona szimpatizált a radikális jobboldali eszmékkel. További negyven olyan esetet is regisztráltak, ahol nyilvánvalóvá vált: a katonák egyáltalán nem tartották tiszteletben a német alkotmány értékeit, nem érezték magukra nézve kötelezőnek az alaptörvényben leírtakat.

Az utóbbi években egyébként számos, a hadsereg számára kínos eset járta be a német sajtót, kezdve az egymást náci karlendítéssel üdvözlő katonáktól a Harmadik Birodalom idejéből származó relikviákat gyűjtő főhadnagyig, a német kormány, illetve a védelmi tárca emiatt egyre komolyabban veszi a biztonsági erők átvizsgálását. Christof Gramm éppen ezért az ellenőrzések fokozott növekedésével magyarázta a problémás esetek megszaporodásának számát, kétségtelen azonban, hogy a szélsőséges eszmék legtöbb esetét az egyik speciális kommandós egységen belül regisztrálták. Az 1996-ban alapított KSK (Kommando Spezialkräfte) a német hadsereg elit egysége, amely elsősorban a válságtérségekben foglyul ejtett német túszok kiszabadításáért felel. A hét végén nyilvánosságra hozott adatok szerint a jelenleg feldolgozás alatt álló, náci eszmékkel való szimpatizálást feltételező esetek húsz százaléka a KSK-n belül merült fel, ami az alakulat kis létszámát tekintve az ötszöröse a Bundeswehr más egységeiben előforduló eseteknek.

A védelmi tárca egyre komolyabban veszi a biztonsági erők átvilágítását
Fotó: Reuters

A KSK egyébként azután került a vizsgálódások kereszttüzébe, miután 2017-ben nyilvánosságra került: az elit alakulat egyik tagja, Franco Albrecht magát menedékkérőnek kiadva tervezett olyan merényleteket, amelyeket radikális iszlamista terrortámadásként akart beállítani azzal a céllal, hogy a Németországban élő migránsokra terelje a gyanút. A férfit letartóztatták, és terrorizmussal kapcsolatba hozható bűncselekmények kitervelése miatt fog bíróság elé kerülni. Gondosan kitervelt tevékenysége nyomán azonban annak a gyanúja is felmerült a MAD vezetőségében, hogy egy árnyékhadsereg működik a német katonaságban. Christof Gramm azonban mostani nyilatkozatában cáfolta az ezzel kapcsolatos pletykákat: mint mondta, a vizsgálódások során nem találtak arra utaló nyomot, hogy egy, az állam megdöntését célul kitűző erőszakos, szélsőjobboldali eszméktől fűtött csoport szervezetten működne a hadseregen belül, ugyanakkor minden katonának kötelessége, hogy jelentse az alkotmányellenes érzelmekkel szimpatizáló kollégákat.

Burjánzó antiszemitizmus

Az antiszemitizmussal szembeni fokozott fellépést szorgalmazta tegnap Heiko Maas német külügyminiszter annak érdekben, hogy megakadályozzák a Németországot elhagyó zsidók számának növekedését. A tárcavezető a Der Spiegel című német hetilapban az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából publikált cikkében úgy fogalmazott: a figyelmeztetések és a hangzatos beszédek sem Németországban, sem máshol Európában nem elegendők az antiszemitizmus feltartóztatásához. – Ehelyett konkrét programokra van szükségünk a zsidók ellen irányuló gyűlölet leküzdéséhez, ideértve a jobb oktatást és a szigorúbb büntetéseket is – fogalmazott Maas. Közben Josef Schuster, a Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke a Der Tagesspiegel napilapnak úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a társadalmi légkör, amit többek között a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak párt megerősödése is jelez. Mint mondta, a németországi zsidók még nem csomagolják bőröndjeiket, azt ugyanakkor észben tartják, hol vannak azok a bőröndök, amelyekre akár szükség lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.