A válságkezelés felülírja az adatvédelmet

A járvány megfékezése érdekében tett kormányzati erőfeszítések világszerte feszegetik az adatvédelmi jogszabályok határait, ennek ellenére egyre több uniós tagállam követi azt az Ázsiában már bevált példát, amely a mobilhálózatokból kinyerhető adatok monitorozásával igyekszik útját állni a vírus terjedésének.

2020. 03. 31. 14:45
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Portugal
Lisszaboni utcakép. Első a biztonság Fotó: REUTERS/Rafael Marchante
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte egyre több kormány hívja segítségül a technológiát a koronavírus-járvány terjedésének előrejelzése, illetve annak megfékezése érdekében. Dél-Korea és Tajvan eredményre vezető példáján felbuzdulva az uniós tagállamok kormányai közül is egyre többen tesznek kísérletet arra, hogy a mobilhálózatokból kinyerhető adatokkal monitorozzák az állampolgárok mozgását. Madridtól Helsinkiig sorra fejlesztik ki az olyan okostelefonokra letölthető alkalmazásokat, amelyek feladata a személyes adatok különleges kategóriáinak – így az ide tartozó, egészséggel kapcsolatos érzékeny adatoknak – az összegyűjtése, valamint azoknak az illetékes közegészségügyi hatóságokkal való megosztása. A járvány megfékezésére tett effajta gyakorlat ugyanakkor a kontinens adatvédelmi jogszabályait is próbára teszi.

Ausztria legnagyobb mobilszolgáltatója, az A1 az elsők között állt az osztrák kormánnyal való együttműködés útjára: a vállalat minden mobiltelefon-használó mozgásprofilját a bécsi hatóságok rendelkezésére bocsátja, hogy a hálózati információkon keresztül a kormány pontos képet kaphasson a gócpontok kialakulásáról és a kijárási tilalommal szembeni állampolgári szabályszegésekről. A mobilszolgáltató leszögezte, hogy a kiszolgáltatott adatok anonimizáltak, amelyek – a dél-koreai mintához hasonlóan – minden felhasználóhoz egy véletlenszerűen generált sorszámot rendelnek. Adatvédelemmel foglalkozó szakértők szerint azonban a gyakorlat így is számos kérdést vet fel, hiszen a szolgáltató ügyfelei tudta nélkül szolgáltat ki információkat a kormánynak.

Lisszaboni utcakép. Első a biztonság
Fotó: REUTERS/Rafael Marchante

Varsó a Home Quarantine nevű applikációval igyekszik a külföldről hazatérő állampolgárainak kéthetes önkéntes karanténját ellenőrizni. Az alkalmazás használata önkéntes, és az csak kiegészíti a rendvédelmi szervek folyamatos monitorozását, ugyanakkor az látszik, hogy a kontinens egyre több országában igyekeznek sürgősségi eljárásban elfogadni az okostelefon-adatok felhasználását lehetővé tevő törvényeket.

Ez nem mindenhol megy akadálytalanul: Szlovákia múlt héten egy olyan ideiglenes jogszabály elfogadását javasolta, amely lehetővé tenné az egyéni mozgások nyomon követését a világjárvány ideje alatt, Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerint azonban ez az emberi és szabadságjogok megsértéséhez vezetne. Németországban is a jogi aggályok lassítják a folyamatot: Jens Spahn egészségügyi miniszter az osztrák példa követését javasolta, a CDU–CSU testvérpártok által támogatott javaslatot azonban a kisebbik koalíciós partner, a szociáldemokrata SPD a polgári jogok megsértésére hivatkozva elutasította.

A 2018 májusában életbe lépő uniós általános adatvédelmi rendelet egyébként szót ejt a mostanihoz hasonló egészségügyi veszélyhelyzetekről, jogi alapot biztosítva arra, hogy az illetékes közegészségügyi hatóságok a járványok terjedésének megakadályozása érdekében az érintettek beleegyezése nélkül dolgozhassanak fel személyes adatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.