Előbb kopp, majd Hopp: szert ígér a milliárdos

Két hét leforgása alatt a futballszurkolók első számú közellenségéből Németország egyik reménységévé avanzsált Dietmar Hopp. A milliárdos az orvos végzettségű, német európai bizottsági elnököt, Ursula von der Leyent is meggyőzve azt ígéri: cége, a CureVac már az őszre vakcinát nyújt a koronavírussal szemben. Ez az a vállalat, amelyet a német sajtó szerint Donald Trump fel akart vásárolni, hogy az amerikaiaknak legyen először ellenszerük. A Covid–19 egy sztoriba tömörített politikát, gazdaságot és sportot.

2020. 03. 19. 6:50
Bundesliga - TSG 1899 Hoffenheim v Bayern Munich
A klubtulajdonos most gyógyszermágusként mutatja be magát Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elején még a német futballszurkolók – különösen a Bayern München hívei – gyűlöletének tárgya volt Dietmar Hopp, a maholnap már a nyolcvanadik életévét betöltő német mil­liárdos. A világ vezető integrált vállalatirányítási rendszere, az SAP egyik alapítója ugyanis kijátszotta a német profi labdarúgó-bajnokság egyik alapelvét, és ötven százalékot meghaladó tulajdonhoz jutott a Hoffenheim első osztályú Bundesliga-csapatban, válogatott csatárunk, előző klubjában. A német futballközeg nem akarja, hogy – angol vagy francia mintára – az ő klubjaik is a dúsgazdagok játékszerévé váljanak. Azt sem vették jó néven, hogy a sok pénz rövid idő alatt lendítette a topligába a még Heidelberg elővárosának is bajosan nevezhető kis baden-württembergi település csapatát.

A tajtékzó szurkolók alighanem meghökkentek, amikor tegnap a legnagyobb német lap, a Bild oldalára kattintottak. Ugyanez a Hopp – minden eddigi mértékadó várakozást felülmúlva – már az őszre vakcinát ígér a koronavírus ellen, mégpedig cége, a Cure­Vac fejlesztésében. Érvei az Európai Bizottság orvos végzettségű – és szintén német – elnöknőjét, Ursula von der Leyent is elbűvölhették; egy videófelvétel tanulsága szerint ő is hisz a gyors tempóban. Igaz, este az egyik legismertebb német szakember, Lothar Wieler, a Robert Koch Intézet elnöke már arról beszélt: inkább ­2021-et tartja reálisnak a vakcinára.

A klubtulajdonos most gyógyszermágusként mutatja be magát
Fotó: Reuters

Németországban – amely több mint nyolcezer megbetegedéssel a hatodik legfertőzöttebb országnak számít a világon – különösen aggódik a közvélemény. Angela Merkel kancellár tegnap este drámai hangvételű tévébeszédben fordult a németekhez, és a második világháború óta a legnagyobb kihívásnak nevezte a Covid–19 elleni küzdelmet. – Történelmi jelentőségű feladat a járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet – fogalmazott Merkel. A CureVac új szereplő a világsajtóban, miután a Welt am Sonntag a minap megírta: Donald Trump amerikai elnök fel akarta vásároltatni, hogy országának legyen először vakcinája. – Németország nem eladó! – reagált dühödten Peter Altmaier gazdasági miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.