Hadgyakorlattal mutatják a NATO egységét

Lengyelországba értek a NATO hadgyakorlatában részt vevő első amerikai katonai egységek. Ezzel a következő fázisába lépett a februárban Európában elindított nagyszabású katonai gyakorlat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 03. 17:16
Soldiers of German Army Bundeswehr load a U.S. M109 tank onto a heavy goods transporter during preparations for the Defender-Europe 20 international military exercises in Bergen Hohne
Az Egyesült Államok egyik harckocsiját készíti elő szállításra a német hadsereg Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországba értek a NATO hadgyakorlatában részt vevő első amerikai katonai egységek. Ezzel a következő fázisába lépett a februárban Európában elindított nagyszabású katonai gyakorlat, a Defender Europe 20 művelet. – Az elmúlt évek legnagyobb katonai hadgyakorlatát, a Defender Europe 20-at kezdtük meg. Ebben 37 ezer katona vesz részt, többek között 20 ezren az Egyesült Államokból. Az első amerikai katonák már átlépték a lengyel határt – közölte Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter még csütörtökön.

A hadgyakorlatok legfőbb célja annak a lemodellezése, hogy milyen gyorsan és operatívan tudnak reagálni az amerikai egységek Európa védelmében. Az egyik központi kérdés például az, hogy mennyi ideig tartana az amerikai haditechnika átcsoportosítása Európa kikötőibe. A nagyszabású hadgyakorlat tíz ország területén zajlik több hónapon keresztül, 18 NATO-tagország vesz benne részt. A lengyel szakasz után a szövetség egységei a balti államokban folytatják a gyakorlatozást. A hivatalosan deklarált célok mellett a műveleteknek más indítékai is lehetnek. Az egyik annak a bemutatása, hogy a NATO mint szervezet igenis működőképes és hatékony.

– A hadgyakorlat fő politikai célja, hogy megmutassák a NATO egységét, erejét külső szereplőknek. Ez különösen fontos most, mivel az elmúlt években számos, már korábban is meglévő töréspont éleződött ki még jobban a szövetségben: többek között török–német, török–amerikai, amerikai–francia ellentét. A NATO belső konfliktusait egy közeli nagyhatalom örömmel figyeli, az Egyesült Államok neki üzen és persze az aggódó lengyeleknek és baltiaknak is. A helyszín nem véletlen. Ezenkívül természetesen fontos a hadgyakorlat tartalmi eleme: a logisztika és a NATO-hadseregek közötti együttműködés gyakorlása – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Az Egyesült Államok egyik harckocsiját készíti elő szállításra a német hadsereg
Fotó: Reuters

A hadgyakorlatok másik oka a potenciális orosz fenyegetéssel szembeni reakció. A Krím félsziget 2014-es orosz megszállása óta egyre nagyobb a félelem az Oroszországgal közvetlenül határos országok részéről. Ezért a balti országok és Lengyelország kiemelt szerepet kapott, a műveletek az ő biztonságérzetüket is erősítik, és egyben üzenet Moszkvának is. A NATO elmúlt 25 év óta legnagyobb katonai gyakorlatozása a Kreml reakcióit is kiváltotta: Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerint a műveletek az oroszellenes forgatókönyveket követik és provokatív jellegük van. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Oroszország részéről válaszlépések várhatók.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerint a manőverek egyik ország ellen sem irányulnak. – A hadgyakorlat az Egyesült Államok erős elköteleződését mutatja a NATO, valamint Európa szabadsága és biztonsága felé – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek. – Oroszországnak minden joga megvan ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a határain belül, ahogy a tagországainknak is – mondta a NATO-főtitkár.

Amerikai rémálom

A NATO évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlata válasz lehet Oroszország legutóbbi, 2018 szeptemberében megrendezett nagyszabású katonai manővereire, a Vosztok–2018-ra. A gyakorlatokon 300 ezer katona, 36 ezer katonai jármű és ezer repülőgép vett részt – ez volt a legnagyobb orosz hadgyakorlat 1981 óta. A másfél évvel ezelőtti esemény újdonságát az adta, hogy orosz katonai alakulatok mellett kínai és mongol erők is részt vettek benne, az előbbiek mintegy 3500 egységgel. Habár a gyakorlatok nem Európában, hanem szibériai területeken és az orosz Távol-Keleten zajlottak, mégis nagy jelentősége volt: először csatlakoztak orosz manőverekhez a volt szovjet tagköztársaságokon kívüli államok. Korábban a gyakorlatok fegyveres csoportok vagy terroristák ellen irányultak, de a Vosztok–2018 új szintre lépett: először játszották el azt, hogy miként kerülhet sor konfliktusra más országok és egy több államból álló orosz koalíció között. Egy esetleges orosz–kínai katonai együttműködés pedig mindig is az egyik rémálma volt az Egyesült Államoknak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.