Kitart a migrációs nyomás

Mára a 2015-ös magyarországi álláspont vált általános európai állásponttá – ismertette Szijjártó Péter a zágrábi külügyi tanács eredményeit, azt hangoztatva: ma már az EU is az európai külső határok védelméről, a migrációs nyomással szembeni ellenállásról, valamint az illegális határátlépésekkel szembeni fellépés támogatásáról beszél. Szerbia a déli határa lezárását fontolgatja a Görögország felől érkező migránsok miatt, utóbbi kiszélesíti a határkerítést.

2020. 03. 06. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió határain nincs helye illegális bevándorlásnak – ez volt az üzenete az EU-külügyminiszterek pénteki, zágrábi találkozójának. A feszült migrációs helyzet nyomán összehívott formális ülés záródokumentumába pedig belekerült, hogy az EU és tagállamai mindent megtesznek a külső és saját határaik védelméért, miközben teljes szolidaritást vállalnak Görögországgal. – A migránsokat nem szabadna arra biztatni, hogy illegálisan szeljék át a tengeri és szárazföldi határokat – üzenték Ankarának a huszonhetek, arra szólítva fel a török kormányt: térjen vissza a 2016-os menekültpaktum rendelkezéseihez.

Zágrábban hazánkat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, aki később a távirati irodának úgy nyilatkozott: mára a 2015-ös magyarországi álláspont vált általános európai állásponttá, hiszen az EU most az európai külső határok védelmét, a migrációs nyomással szembeni ellenállást, valamint az illegális határátlépésekkel szembeni fellépést szorgalmazta.

– Amikor arról beszéltünk, hogy a határokat meg kell védeni, hogy Magyarország kerítést épít, továbbá rendőröket és katonákat küld a határra annak érdekében, hogy megvédjék az országot, akkor Budapestet a legcsúnyább jelzőkkel illették – emlékeztetett 2015-re a tárcavezető, nyomatékosítva: öt év alatt sikerült megértetni az EU-val, hogy Európát, az európai embereket és az európai biztonságot meg kell védeni.

Kitért arra is, hogy a már említett záródokumentumba a nyugat-balkániakkal történő együttműködés kapcsán megpróbálták belecsempészni a migráció kezelésére vonatkozó kitételeket. Magyarország azonban vétószándékot jelentett be; álláspontja szerint a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, a nyugat-balkáni országokkal pedig a migráció megállításában kell együttműködni.

A balkáni országok komoly migrációs nyomás alatt vannak. Pénteken Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentette: felhatalmazta a szerb–észak-macedón határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, valamint a biztonsági szolgálatokat arra, hogy ha nagymértékű migránshullám indulna meg az ország felé, teljesen zárják le a határt.Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar EU-biztos a lapunknak adott interjúban a héten szintén azt szorgalmazta, hogy az EU-nak segítenie kell a Nyugat-Balkán országait a migrációs helytállásban. Görögország pénteken nem csituló migrációs nyomásról tájékoztatott, és azt is közölték: déli irányban kiszélesítik a török–görög határon létesített határkerítést.

Bécsi elismerés Orbánnak

Orbán Viktornak igaza volt, és megérdemli, hogy bocsánatot kérjenek tőle – írta Die Presse osztrák lap, arra emlékeztetve: 2015-ben az EU-ban még csak egyetlen kormányfő, a magyar miniszterelnök védte hazája, egyben az EU külső határait. – Ma már vitathatatlan, hogy akkoriban Orbán Viktor volt az egyetlen kormányfő, aki felismerte a problémát, helyes következtetéseket vont le, és megvalósította elképzeléseit, noha Európa a legkeményebben ellenállt ennek. Akkoriban ugyanazt tette, amit ma Görögország a görög–török határnál: ragaszkodott a határok megerősítéséhez és szükség esetén a rendőrökkel való biztosításához – írta Christian Ortner, a Die Presse újságírója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.