Káosz az Erasmus-program környékén

A határok lezárása nehéz helyzetbe hozza az EU legsikeresebb programját, az Erasmust, amellyel eddig több millió európai diák tanulhatott külföldön.

2020. 04. 07. 15:27
Students work at facility of the molecular imaging and photonics division at the Nanocentre of the university KU Leuven "Katholieke Universiteit Leuven" in Leuven
A tavalyi ráfordításhoz képest 15 százalékkal nőtt a hallgatók és oktatók támogatása Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány végveszélybe sodorta az Európai Unió ismert cserediák programját. Az Erasmus Hallgatói Hálózatának vezetője a Deutsche Wellének (DW) Skype-on keresztül nyilatkozva elmondta, hogy a programban résztvevő diákoknak jelenleg csupán a 36 százaléka tért haza eddig. Kostis Giannidis kiemelte: akiknek volt lehetőségük, azok távoktatás formájában folytatták a képzésüket, ám a visszajelzések szerint a diákok nagy része aggódik a nehézségekből adódóan várható rosszabb osztályzat, vagy finanszírozás problémák miatt, valamint attól is sokan tartanak, hogy az adott szemeszter elveszik, kreditjeiket esetleg nem ismerik el. A program körüli bizonytalanságot növeli az is, hogy az Erasmus újraindulásához meg kell nyitni a határokat. Ez azonban tekintve, hogy a tagállami kormányok a járvány tetőzését minél inkább igyekeznek elnyújtani, nem várható a közeljövőben.

Az Európai Bizottság (EB) jelenleg úgy próbálja menteni a programot, hogy számos esetben a hallgatóknak megengedték, hogy megtartsák a nekik megítélt ösztöndíjat, még akkor is ha a hazatérés mellett döntenek, valamint az utazási költségeket is megtéríti az EB.

A DW-nek nyilatkozó Giannidis elmondta, hogy némi káosz tapasztalható most a programban, bár konkrétumokat nem akart elárulni. Az biztos, hogy a diákoknak nem egyszerű hazatérniük, főként, ha nem egy szomszédos tagállamban tanulnak. Számos esetben előfordulhat, hogy a hazaérkezés után több hétre karantéba kerülnek, ahogy ez egyes hazai egyetemeken is előírás.

A Magyar Nemzet korábban arról érdeklődött a hazai egyetemeknél, hogy őket hogyan érinti az Erasmust övező bizonytalanság. Összeállításunkból kiderül, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem külföldi hallgatóinak nagy része már hazatért, ugyanakkor a hazánkban maradtak is távoktatásban kénytelenek tanulni a járványügyi helyzet miatt. A Corvinus a külföldön tartózkodó magyar hallgatóknak azt tanácsolta, hogy térjenek haza, de senkit nem köteleztek erre, így van néhány diák, aki a külföldön maradás mellett döntött. Nekik a kinti oktatási intézmények biztosítják az online vizsgázás lehetőségét. A linkre kattintva arról olvashat, hogy más hazai egyetemek hogyan próbálják megoldani a nehézségeket.

Az Európai Bizottság adatai szerint 1987-es indulása óta mintegy 10 millióan vettek részt a programban. Az Erasmust idő közben kibővítették ösztöndíj-programmal is. A kezdeményezés sikerét jelzi: 2018-ban már 853 ezer diák tanult külföldön a program segítségével, és a válság előtt a Bizottság azt tervezte, hogy a program költségvetését a többszörösére növeli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.