Szakemberek a lazítás ellen

Merkel szerint mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy sokáig kell még fertőzésveszélyben élni.

2020. 04. 23. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos lazításával vett fordulatot a német járványügyi politika, az elkövetkező napoktól pedig immár mind a 16 tartomány előírja a szájmaszk viselését; a szabályozások eltérőek ugyan, de a tömegközlekedési eszközök utasaira, illetve a boltokban vásárlókra vonatkoznak. Ám a rendelkezések alig születtek meg, vezető német orvosok mindkét irányvonalat bírálják, figyelmeztetve a veszélyeikre.

Frank Ulrich Montgomery, az Orvos Világszövetség apai ágon brit származású, de német elnöke egy interjúban azt mondta: nem a maszkviselés a döntő elem, hanem a (másfél méteres) társadalmi távolságtartás betartása, az pedig egyenesen nevetséges, hogy az előírások szerint a polgárok maszk helyett sállal vagy zsebkendővel is eltakarhatják az arcukat. – A szövetében felgyülemlik a vírus, a levételénél pedig megérintjük az arcunkat: ennél gyorsabban aligha lehetne megfertőződni – állítja a maszkokról Montgomery, hozzátéve, törvényi előírásnak a valódi védőmaszkok esetében lenne értelme, azokra viszont az egészségügyi dolgozóknak van szükségük.

Virológusok és a véleményformáló sajtó is bírálja eközben a lazításokat, amelyek értelmében e héten már kinyithattak a nyolcszáz négyzetméternél nem nagyobb alapterületű boltok, egyes szaküzletekre, így a kerékpárboltokra pedig méretre való tekintet nélkül feloldották a korlátozást. Tartományoktól függően lassan visszatér az élet az iskolákba is. De szakemberek szerint mindez túl korai. Melanie Brinkmann, a braunschweigi Helmholtz infektológiai központ professzora a Der Spiegel hírmagazinnak azt mondta: „illúzió, hogy javulásról beszélhetnénk... A kormány téves jelet adott a lazításokkal”. A kutató attól tart, ha a polgárok könnyelműen veszik a társadalmi távolságtartást, „egy második fertőzési hullám ér el bennünket, és az durvább lefolyású lesz, mint az eddigi”. Christian Drosten berlini virológusprofesszor pedig sajnálattal állapítja meg: a németek éppen eljátsszák helyzeti előnyüket. Németországban mintegy 150 ezren fertőződtek meg koronavírusban, és 5100-an haltak bele a kórba, de ez utóbbi nagyságrendileg is kedvezőbb adat a többi nagy nyugat-európai országénál. A Die Zeit hetilap vezércikke szerint a németek egyéni felelősségvállalása most abban mutatkozhat meg, ha ellenállnak a bevásárlóutcák kísértésének.

Óvatosságra int Angela Merkel is, aki szerint egyes helyeken „nyitásvita-orgiákkal” viszik túlzásba a lazításokat. A kancellár a szövetségi parlament alsóházában, a Bundestagban arról is beszélt, helytelen a járványügyi védekezésért felelős tartományok magabiztossága, és mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy igen sokáig kell még fertőzésveszélyben élni. A német járványügyi törvénycsomag értelmében hetente több millió emberen végeznék el a vírustesztet, a szövetségi szakhatóság pedig a héten kiadta az engedélyt az első saját fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.